A nagytestvér figyel: a kriptopénz tárcákra is vonatkozhat a banktitok szabályozás

Az amerikai államkincstár pénzügyi bűnüldözési szerve, a FinCEN azt javasolja, hogy a bankok és pénzügyi szolgáltatók rögzítsék a kriptopénz tárcák forgalmát. 

Több hete ment a spekuláció szakmai körökben, hogy az amerikai államkincstár dolgozik valamilyen szabályzáson, ami a kriptopénz tárcákat érintené majd a jövőben. És valóban, a pletykák beigazolódtak. A FinCEN frissen kiadott szabályozói javaslatában azt írja elő, hogy a bankok és pénzügyi szolgáltatók azonosítsák az ügyfeleiket és adatot rögzítsenek az tranzakcióikról.

A javaslat most épp nyilvános véleményezés alatt áll január 4-ig. A dokumentum szerint az átváltoztatható virtuális pénzek és a fizetőeszköznek minősülő digitális eszközök pénzügyi instrumentumnak minősülnek majd. Emiatt pedig minden kriptopénz tárca banktitok törvény hatálya alá eshet majd a jövőben. A tervezett szabályozás azt írja elő, hogy a 24 óra alatt 10 ezer dollárt meghaladó tranzakciókat jelenteni kell a FinCEN szervezetének és azonosítani kell majd a tranzakciókat küldő és fogadó ügyfeleket. Így az eddig anonim módon használt tárcák is előírhatják majd az ügyfél azonosítási folyamatokat, amennyiben a szabályozást elfogadják.

A FinCEN szerint a tervezett szabályozás célja, hogy visszaszorítsák a kriptopénzek körül fellépő illegális pénzügyi tevékenységeket. Ugyanis a szervezet véleménye szerint a egyre többen használják bűnözői körökben a kriptopénzeket illegális tevékenységek finanszírozására. Kár, hogy valójában ez nem igaz.

Brian Armstrong a Coinbase CEO-ja már november végén aggodalmát fejezte ki a pletyaként keringő javaslat ellen. Akkor úgy nyilatkozott, hogy bár az elv jó, a megvalósítás nagyon problémás lehet a kriptogazdaságban, hogy minden szabályozásnak megfeleljenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük