Mozgásban egy szunnyadó BTC-bálna, 1400 BTC-t utalt át

Felébredt 10 éves álmából egy bitcoin-bálna, amely több tízmillió dollár értékben mozgat BTC-t a blokkláncon. A twitterezők fantáziáját rögtön beindították a tranzakciók, pedig minden bizonnyal csak adatvédelmi-logisztikai okokból volt szükség egy kicsit átmozgatni a vagyont.

A blokkláncok egyik sajátossága, hogy az emberek követni tudnak minden tranzakciót, azaz látják, hogy melyik cím hova utal, hogyan kereskedik, mik a különösen aktív címek, vagy hogy hol történik valami szokatlan aktivitás. Amellett, hogy sok tudás kinyerhető a blokkláncon található ún. on-chain adatokból, olykor jókat lehet “mozizni” is, ami néha egészen vad találgatásokra készteti a felhasználókat.

Egy ilyen szokatlan mozgásnak lehettünk szemtanúi a napokban, amikor egy 10 éve inaktív cím átmozgatta 1400 bitcoinját egy másik címre. Talán egy visszavonuló CIA ügynök? Egy korai BTC befektető, aki berezelt a SEC-től, és kiszáll? Egy átlagos internetező, aki megtalálta az elveszettnek hitt BTC tárcáját? A CryptoQuant analitikai cég vezérigazgatója, Ki Young Ju szerint egyik sem: a tranzakció azt a célt szolgálhatta, hogy a BTC egy pay-to-taproot (P2TR) címre kerüljön, és így a tulajdonos kevesebb figyelmet kapjon a jövőben.

A P2TR egy olyan tranzakciós típus, amelyet a 2021-es Taproot soft-fork frissítés tett lehetővé. Bár a mai napig nem különösebben elterjedt technológia, elméletben fokozott adatvédelmet és rugalmasságot biztosít a felhasználóknak, lehetővé téve számukra, hogy bonyolultabb kimeneti utakon és szkriptekben költsék el a BTC-jüket. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a tárca tulajdonosa úgy érezhette, hogy inkább egyszer nagy feltűnést keltve áthelyezi a BTC-it egy P2TR címre, mintsem a jövőben folyamatosan figyeljék minden lépését a blokkláncon.

Az elmúlt időszakban több régi bitcoin tárca is feléledt a látszólagos inaktivitásból, bár egyértelmű tendencia nem rajzolódik ki. Áprilisban a Whale Alert (a legnépszerűbb bálnakövető szolgáltatás), észlelt egy olyan tárcát, amely utoljára 2011. május 9-én volt aktív, majd 12 év semmittevés után hirtelen 400 BTC-t küldött (kb. 10,9 millió dollár értékben) egy másik címre.

Néhány nappal korábban a BTCparser blokklánc-figyelő eszköz két bitcoin-címet is rögzített, amelyek 2009-ben felhalmozott BTC-ket kezdtek mozgatni 100 BTC értékben. A címek 2009 novemberében lettek létrehozva, és mindkét esetben ismeretlen új címekre utaltak. Ez a két egymással egészen biztosan összefüggő tranzakció annyira a BTC őskorába vezethető vissza, hogy még az is felmerült, hogy a szálak esetleg egyenesen Satoshihoz vezetnek.