Mozilla alapító: Ponzi-szélhámos az, aki a kriptókat támogatja

A Mozilla alapítványa január első hetében a Twitteren közzétett üzenetben emlékeztette a felhasználóit, hogy kriptóval is támogathatják a munkájukat. Az egyik alapító tag, Jamie Zawinski, azonban rendkívül hevesen támadta ezt a döntést, mint mondta “bárki, aki részt vesz ebben mélységesen szégyellje magát, amiért a környezet megsemmisítésén munkálkodó Ponzi-szélhámosok kezére játszik”.

Kripto vagy környezetvédelem

Zawinski nyilatkozata komoly visszhangot váltott ki a felhasználók között, akik boncolgatni kezdték a kriptók környezetre gyakorolt hatását. A kriptobányászat rendkívül energiaigényes iparág, és sokan egyetértettek Zawinskivel abban, hogy nem egyeztethető össze a Mozilla korábban meghirdetett környezetvédelmi céljaival. Ezekről még tavaly januárban nyilatkozott Mitchell Baker, a Mozilla igazgatója, aki a fenntarthatóság mellett a karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul.

A Mozilla végül az általános felháborodás hatására leállította a digitális valuták elfogadását. A non-profit cég úgy fogalmazott, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérik majd a decentralizált technológia fejlődését, de kizárólag abban az esetben fogadnak majd el ismét kriptoadományokat, amennyiben azok megfelelnek a környezetvédelmi vállalásaiknak. A cég hangsúlyozta, hogy a jövőben is teljes átláthatóságot fognak biztosítani a felhasználóknak ebben a kérdésben.

A nép haragja lesújt

Nem a Mozilla az egyetlen cég, amelyre mostanában lesújtott a népharag. Az utóbbi időben a kriptók kapcsán több vita is kibontakozott az online közösségeken belül. A legtöbben a kriptobányászat energia éhsége miatti aggodalmuknak adtak hangot különböző online felületeke, de egyre többen vannak, akik a tranzakciók biztonsága miatt nyugtalanok.
A Discord esetében is ez történt miután tavaly év végén a cég vezérigazgatója, Jason Citron bejelentette, hogy a jövőben lehetőség lesz digitális tárcát hozzáadni a fiókokhoz. A bejelentést követő felháborodás miatt azonban két nappal később Citron már úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem tervezik a Web3-as technológia integrálást a rendszerükbe. Kiemelte, hogy rendkívül fontosnak tartják ügyfeleik védelmét a csalásokkal, a spamekkel és az átverésekkel szemben.

Ellenállók

Nem minden cég hunyászkodott azonban meg. A videojátékokat forgalmazó Square Enix igazgatóját, Yosuke Matsudát, is hasonló támadás érte miután méltatta a blokklánc alapú játékokat, az NFT-eket és a metaverzumot. A felháborodásnál azonban hangosabb volt a céges kassza csilingelése, ami a nyilatkozat által kiváltott 8%-os részvény ár növekedést jelezte.