A svéd pénzügyi felügyelet leállítaná az energiapazarló kriptobányászatot

A Bitcoin környezeti hatásaival kapcsolatos aggodalmak továbbra is egyre jobban foglalkoztatják a kormányokat szerte a világon. A Bitcoin bányászata elleni legutóbbi intézkedés során a svéd pénzügyi felügyelet arra kérte az Európai Uniót, hogy vezessen be egy általános tilalmat az enerigaigényes kriptovaluta-bányászat kapcsán.

A svéd FSA által kiadott nyilatkozat a következő volt:

„A kriptovaluta eszközök veszélyt jelentenek az éghajlatváltozásra – az energiaigényes bányászatot be kell tiltani.”

A szabályozó testület azzal érvelt, hogy az energiapazarló kripto bányászat akadálynak bizonyult az ország megújuló energiaforrásokra való átállásában. A növekvő környezetvédelmi aggodalmak hátterében a jelentés azért azt is megjegyezte, hogy a kriptoeszköz-gyártók szívesen használnak megújuló energiát, miközben fokozzák jelenlétüket az északi régióban.

Svédországnak szüksége azokra a megújuló energiaforrásokra, amiket kriptobányászok használnak. A növekvő bányászati tevékenység pedig a felügyeleti hatóság szerint veszélyezteti a Párizsi egyezmény teljesítését. Ezért betiltanának minden energiaigényes kriptobányászatot az országban.

A nyilatkozat továbbá megkérdőjelezte a kriptoeszközök általános társadalmi előnyeit azáltal, hogy kijelentette, a fogyasztói kockázatok jelentősek, és a kriptoeszközöket gyakran használják bűncselekményekre, például pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra és zsarolóprogramokkal kapcsolatos fizetésekre. Kár, hogy ezt már számtalan tanulmány bebizonyította, hogy nem igaz.

Azt is hozzátették, hogy

“Ez riasztó, és ezért a kriptoeszközöket szabályozni kell.”

A Digiconomist jelentésére hivatkozva a svéd felügyelet rávilágított, hogy a BTC és az ETH bányászati ​​tevékenységei együtt körülbelül kétszer annyi áramot fogyasztanak egy év alatt, mint egész Svédország. Ezenkívül összeállította a Bitcoin éves ökológiai lábnyom összehasonlítását, hogy bemutassa a környezettel kapcsolatos aggályokat, amelyek nem csak a magas energiafogyasztást jelentik.

A pénzügyi felügyelet közleménye azzal zárult, hogy politikai intézkedésekre van szükség a bányászat által okozott károk kezelésére. Ezek között szerepelt kriptovaluták bányászatának uniós szintű tilalma is.

Ezenkívül azt javasolták, hogy az ország tiltsa meg a PoW alapú kriptobányászat folytatását. Azt is javasolta, hogy a PoW kriptoeszközeivel kereskedő vagy befektető vállalatok számára tiltsák meg, hogy fenntarthatónak nyilvánítsák magukat.

Bányászati migráció

A kriptovaluta bányászatának ez év eleji kínai általános betiltása után a bányászok azon dolgoztak, hogy máshol létesítsenek farmokat. A legtöbb cég az Egyesült Államokban talált menedéket. Svédországhoz hasonlóan azonban a környezettudatos csoportok is aggodalmukat fejezték ki a helyzet ellen.

A közelmúltban a New York-i vállalkozások megkeresték az állam kormányzóját, hogy környezetvédelmi aggályokra hivatkozva tagadják meg a New York-i fosszilis tüzelőanyag-gyárak kriptobányászati ​​központokká való átalakítását. Ezenkívül az állam törvényhozói egy olyan törvénytervezetet is fontolgatnak, amely megtiltja a fosszilis tüzelőanyagok használatát a Bitcoin bányászatában, és felszólítják a bányászokat, hogy dokumentálják az ökológiai lábnyomukat.

Forrás: FI.se

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.