A Mozillának is elege lett a YouTube által ajánlott káros videókból

A YouTube ajánló algoritmusa felel az Alphabet cég videóplatformján megtekintett videók 70%-áért. Sajnos, ahogy a kriptovaluta szektorban már megszokhattuk, a YouTube algoritmus által ajánlott videók gyakran félrevezető vagy egyenesen csaló tartalmakra mutatnak.

Egy YouTube-nál dolgozó volt fejlesztő nyilatkozta még a múlt évben, hogy az algoritmus mérgező és a felhasználókat az összeesküvés-elmélet videók irányába tereli. Az évben ennek az ellenkezőjét próbálta bizonyítani egy akadémia papír, miszerint a YT ajánlott videók erősen a mainstream médiatartalmak irányába hajlanak és a radikalizálódás és pszeudotudományos fogyasztott tartalmak csökkentését eredményezi.

Most akkor kinek higgyünk?

A Mozilla csapata is utána eredt a kérdésnek és erre egy kis böngészőbővítményt írtak RegretsReporter néven, ami ha be van kapcsolva, jelenthetővé teszi az adott ajánlások útján fogyasztott YT-videót a Mozilla kutatóknak, akik algoritmusukkal mintákat keresnek arra, hogy miként jutott el a fogyasztó az adott YT-videóra.

A bővítmény segítségével három kérdésre szeretnének a kutatók választ kapni:

  • Milyen típusú ajánlott videók vezettek rasszista, erőszakos és konspirációs tartalmakhoz?
  • Van-e minta a káros tartalmak gyakorisága és súlyossága szempontjából?
  • Van-e specifikus YT felhasználói minta ami káros tartalmak ajánlásához vezet?

Ha a Mozilla algoritmusa elegendő adatot tud gyűjteni a YT-videó ajánlásokról, akkor precízebb képet kapnak az algoritmus működését illetően, ami – hiába a Google/Alphabet marketinganyagokon hangoztatott transzparencia – hétpecsétes titok. “Arra kérjük a felhasználókat, hogy ne változtassanak YouTube felhasználási szokásaikon mikor használják a bővítményt,” írták egy bejegyzésben. “Ne keress káros tartalmakat. Inkább használd úgy a YouTube-ot, mint bármikor máskor is. Ez az egyetlen út, hogy kollektívan megértsük vajon a YouTube ajánlott videók problémája javult-e, és hogy mely területeken kell még dolgozniuk.”

A Mozilla a bővítmény megépítése előtt közel egy évig rágta a YouTube-ot, hogy az független kutatóknak hozzáférést biztosítson a videóajánló adatokhoz. Azt már kiderítették és bizonyították széles médiafigyelem közepette, hogy a YouTube akár káros tartalmakat is ajánlhat a felhasználóknak, de ez eddig nem volt elég, hogy a videomegosztó kiterítse a kártyáit.

A Mozilla ígéri, hogy az így gyűjtött felhasználói adatok nem fognak a YouTube kezében kikötni és az eredményeket publikussá teszi mindenki számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük