Fél évtizednyi inaktivitás után a Mt. Gox 9,3 milliárd dolláros bitcoin átutalást indított

A Mt. Gox, amely valaha a világ legnagyobb kriptotőzsdéje volt, most újra a hírek középpontjába került. Az Arkham Intelligence adatai szerint a megszűnt kriptotőzsde kedden, az ázsiai órák elején körülbelül 137 000 Bitcoint utalt át, amelynek értéke most nagyjából 9,3 milliárd dollár.

Ezek a hatalmas átutalások egyetlen névtelen tárcába kerültek, ami jelentős eseménynek számít a Mt. Gox közelgő BTC-visszatérítési tervének fényében.

Az átutalások május 28-án hajnalban, 3:41 és 6:46 között történtek, és a legtöbb tranzakció körülbelül 2 000 BTC-t tartalmazott. Az esemény hatására a bitcoin ára kissé visszaesett; a hétfői 70 600 dolláros csúcsról 67 787 dollárra csúszott.

A Mt. Gox története messze nem problémamentes. 2010-ben indult, és rövid idő alatt a világ legtöbb Bitcoin-tranzakcióját ez a platform kezelte. 2011-ben azonban hackerek jelentős mennyiségű bitcoint loptak el a tőzsdéről, ami a cég 2014-es csődjéhez vezetett. A támadás során az ügyfelek pénzének és a Mt. Gox saját tulajdonában lévő eszközöknek is lába kelt. Bár később az eszközök egy részét sikerült visszaszerezni, a Japánban felmerült jogi kérdések lelassították a pénzeszközök visszatérítésének folyamatát, így a hackertámadás áldozatainak várniuk kellett.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy az elmúlt évben az amerikai hatóságok két orosz állampolgárt vádoltak meg a Mt. Gox-szerverek feltörésének megtervezésével, ami még inkább megnehezítette a károsult ügyfelek kártalanítását.

A Mt. Gox azonban most végre közel áll a visszatérítési folyamatának kivitelezéséhez, és célja, hogy szakaszosan ossza szét a bitcoint a hitelezőknek október 31-ig. A visszatérítési terv három szakaszra oszlik: kezdeti, közepes méretű és végső kifizetésekre.

A Mt. Gox bitcoin-kifizetéseivel kapcsolatos aggodalmak

A visszatérítési folyamatot érintő egyik legnagyobb aggodalom az, hogy ezek a hitelezők vajon azonnal eladják-e bitcoinjaikat, ugyanis a szóban forgó összegek nagyságából adódóan egy ilyen manőver árcsökkenést okozhat a piacon.

A K33 Research elemzői éppen ezért nemrégiben arra figyelmeztettek, hogy a Mt. Goxtól visszakapott bitcoin eladása piaci aggodalmakat kelthet, és potenciálisan a bitcoin árának csökkenéséhez vezethet. Az Arkham Intelligence szerint a Mt. Gox tárcák legutóbbi tevékenysége az első jelentős mozgás 2018 májusa óta.

A megszűnt platform a korábbi feljegyzések szerint körülbelül 137 892 Bitcoint, valamint Bitcoin Cash-t és fiat valutát tartott. A fiat egy része már vissza lett térítve, azonban a Bitcoin Cash értéke kedden közel 5%-ot esett.

A Mt. Gox története még mindig élénken él a kriptoközösség emlékezetében, ezért a közelgő visszatérítések és a piaci reakciók továbbra is nagy figyelmet kapnak mind a szakértők, mind a befektetők körében.