Új fázisba lépett Elon Musk csúcssebességű internetes álma

Elon Musk új álma

Amikor az ember Elon Musk különféle projektjeiről olvas, akkor sok esetben nagyon távoli, földtől elrugaszkodott elképzelésnek gondoljuk a terveit, pedig nem meglepő módon ezek az ötletek a mindennapi életünkre is hatással vannak-lesznek. Így amikor arról olvashattunk a Twitteren kedden, hogy Elon Musk űrkutatással foglalkozó cége, a SpaceX újabb 60 műholdat lőtt a világűrbe, talán nehezen láttuk ennek előnyeit magunk számára. Pedig ezzel a hatvannal a SpaceX-nek most már 770 műholdja van földkörüli pályán a Starlink hálózat megtámogatására, ami 100Mbps letöltési sebességű műholdas internetet tud biztosítani.

Ez mit is jelent?

Csak összehasonlításként, egy májusi felmérés szerint az átlagos letöltési sebesség Magyarországon a mobil kategóriában úgy 33Mbps, a fix szélessávú internetnél pedig 131Mpbs. Ezekkel az értékekkel amúgy a világ legjobbjai közé tartozunk! Tehát látható, hogy az alapvetően az űrrepülés költségeinek leszorítására létrehozott SpaceX koncepciója igencsak versenyképes, ráadásul van egy óriási előnye a megszokott internethez képest. A Starlink hálózatot ugyanis már most úgy reklámozzák, hogy brutális sebességű internetet képes biztosítani bárkinek a Földön, akinek van egy műholdas antennája (tányérja). Nem csoda tehát, hogy már most óriási az érdeklődés a szolgáltatás iránt, főleg vidéki területeken, kis falvakban, ahol amúgy nem könnyű szélessávú internethez jutni.

A Starlink hálózat
Forrás: businessinsider.com

A további tervek

Amint a most fellőtt 60 műhold pályára áll a Föld körül, Elon Musk tervei szerint elindul a nyilvános bétatesztelési fázis, amelyben az Egyesült Államok északi és Kanada déli régiói vehetnek majd részt. És feltehetjük a kérdést, hogy miért pont ezek a régiók? Egyszerű a magyarázat, a műholdak jelenleg magasabb szélességi fok környékén keringenek a Föld körül, onnan pedig az USA déli részén lévő államok kevésbé érhetőek el. A SpaceX nagyratörő tervei szerint azonban három hónapon belül újabb, sok tucat műhold lesz már az űrben, amelyek alacsonyabb szélességi fokok körül keringenek majd, így ki tudják majd terjeszteni a tesztelést.

És hogy milyen “késésre” lehet számítani a jelek tekintetében?

Jelenleg még elég nagyra a tesztek szerint, de Musk azt ígéri, hogy ha még sokkal több műholdat tud felvinni az űrbe és még több földi állomást tud létesíteni, akkor a késést nagyjából a nullára tudja redukálni. Tehát ehhez arra van szükség, hogy egyre több műhold egyre gyakrabban legyen a fejünk felett. És a Starlink hálózat itt nem akar megállni, Musk álma az, hogy több ezer műholdat vigyen fel és ezek segítségével a Földön bárki számára 1Gps sebességű internetet tudjon biztosítani. Azt viszont még nem tudni, hogy az egész mennyibe fog kerülni egy felhasználónak, jelenleg a SpaceX még csak arra kéri az amerikai és kanadai felhasználóit, hogy regisztráljanak a tesztelésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük