Most az okosszerződésekért harcol az amerikai Blokklánc Választmány

Miről is van szó?

Alapvetően a blokklánc-technológiának is van olyan szelete, amely előbb-utóbb mindenkit érinteni fog, akár érdeklik a kriptovaluták, akár nem, ez pedig az okosszerződések világa. Az okosszerződésről hosszú oldalakon át lehetne elmélkedni, de jelen cikk megértéséhez elég a következőket tudni a laikusoknak (vagy ismételni a tapasztaltabbaknak). Ez egy olyan digitális szerződés, amely bizonyos előre definiált feltételek létrejötte esetén automatikusan teljesül és megszeghetetlen, ez utóbbi két paramétert pedig a blokklánc-technológia biztosítja. Persze ezt azért még lehetne fejtegetni, hiszen itt is szóba jöhet emberi tényező, ahogy a múltban már volt is ilyenre példa. Hogy ez milyen reformokat indíthat el több szektorban, arról már tavaly is írtunk itt.

Nos, úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok még jobban megtolja ezeknek az egyezségeknek a szekerét. A republikánus képviselő, David Schweikert egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a Kereskedelemért és Energiáért felelős Házbizottság elé, ami jog által elismertté és számonkérhetővé tenné a blokklánc-technológiában digitálisan tett aláírásokat. Ez különösen fontos tehát az okoszerződés esetén, amely – ahogy fentebb már említésre került – automatikusan végrehajtásra kerülő tranzakció vagy más szerződéses kötelezettség az adott folyamatban előzetesen definiált szabályok szerint.

Okosszerződés folyamata

A Blokklánc Választmány

Ezzel pedig az okosszerződések hívei és támogatói körében annyira sokszor ismételgetett mondás, miszerint “A kód a törvény” végre valóra is válhatna – már persze, ha a javaslat jóváhagyásra kerül. A jegyzőkönyvi adatok és a sajtóban megjelent cikkek szerint pénteken került a bizottság elé a H.R. 8524 számot viselő javaslat, amelynek legfontosabb pontja az volt, hogy a jelenleg is érvényben lévő, elektronikus aláírásokról szóló törvény hatályát kiterjesztenék a blokklánc-technológiával készült okosszerződésekre és kapcsolódó digitális aláírásokra is. Az amerikai demokrácia hívei számára örömteli lépésként a republikánus képviselő mellé egy floridai demokrata, bizonyos Darren Soto is betársult, aki Schweikerttel együtt régi támogatója a blokkláncoknak.  Mindketten tagjai az ún. Blokklánc Választmánynak, ami különféle bizottságokban dolgozó képviselőket egyesít egy célért – a kriptovaluták és a blokklánc-technológia támogatásáért, megfelelő szabályozásáért. A Blokklánc Választmány hivatalos honlapja itt érhető el.

Közben a világ más részein

A támogatók közül ők ketten igazi harcosok a technológia ügyében. Schweikert nyújtotta be például szeptemberben azt a javaslatot, amely egyetlen nemzeti szabályozási keretet adna a digitális termékek kereskedési platformjainak is (ennek szükségességéről már régóta szó van). Pedig az Egyesült Államok nem is tekinthető még igazi úttörőnek a témában, hiszen például az Egyesült Királyságban már évek óta zajlik egy folyamat, amelynek keretében lehetővé akarják tenni, hogy a brit bíróságokkal az ügyfelek okosszerződések segítségével tudjanak kommunikálni. De beszélhetnénk például Svédországról is, ahol 2016 óta folyik munka a földhivatali bejegyzések és az ingatlan adásvételek okosszerződésekre való átmozgatásán, vagy Olaszországról, ahol az ilyen típusú szerződések teljes legalizációján és jogi elfogadtatásán dolgoznak 2019 óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.