És jő a Beholder: útban a totális megfigyelés felé?

Egyre több ország jelenti be, hogy nyomon követik az állampolgárok telefonjait azért, hogy figyelemmel kísérjék és megakadályozzák a koronavírus járvány terjedését. Óvintézkedés vagy jó ürügy a megfigyelésre?

Szerdán jelentette az Egyesült Államok egy megfigyelő és adatgyűjtő rendszer elindításának tervét. Időközben a világ 19 országa döntött úgy, hogy nyomon követi a digitális eszközöket a koronavírusra hivatkozva. Ha valaki úgy érzi, hogy megfigyelik, akkor most igaza is lehet, hiszen minden mobiltelefont nyomon követhetnek a hatóságok.

A 2 billió dolláros segélycsomag részeként az Egyesült Államokban egy 500 millió dolláros megfigyelőrendszer került átadásra. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) által tervezett rendszer nyomon követi a Covid-19 terjedését. Eddig nem sokat tettek közzé a projekttel kapcsolatban. A kormány, a Google és a Facebook közötti titkos tárgyalások azonban azt sugallják, hogy a rendszer nyomon követi majd a közösségi média, valamint az okostelefonok adatait is.

Ennek ellenére az Egyesült Államok egy lépéssel a többi ország mögött jár. Olaszországban már hetek óta drónnal figyelik meg az állampolgárokat és azok gépjárműveit, emellett a mobiltelefonokat és a közösségi médiákon közzétett bejelentkezéseket is nyomon követik. Hasonló intézkedéseket kezdeményezett Ausztria is.

Természetesen sokan tiltakoznak a megfigyelés ellen és azzal vádolják meg a kormányokat, hogy visszaélnek a helyzettel és megkerülik az adatvédelmi törvényeket. Egyesek szerint a kontroll akkor sem szűnik meg, ha a járványnak vége.

“Megfelelő nyomon követés nélkül fennáll annak a veszélye, hogy ezek az új, gyakran rendkívül ínvázív intézkedések a világ minden táján normálissá válnak”, mondta a Top10 VPM index készítője Samuel Woodhams. “Bár teljesen legitimnek tűnhetnek, sok intézkedés mégis veszélyeztetheti a polgárok magánéletét és a véleménynyilvánítás szabadságát.”

Az MIT projektje jobb megoldást kínál

Szerencsére vannak kevésbé tolakodó módszerek a koronavírus járvány megfigyelésére. Az egyik ilyen projektet, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) hozta létre. Ezt arra tervezték, hogy a fertőzötteket kövesse nyomon. A Safepaths nevű program önkéntes alapon működik és a koronavírusos betegekről gyűjt helyadatokat. Az applikáció értesíti azokat a felhasználókat, akik találkozhattak az adott fertőzött személlyel.

Egy másik alternatíva a közegészségügyi blokklánc konzorcium (PHBC). A PHBC egy olyan blokklánc alapú megoldást hozott létre, amelynek feladata a fertőző betegségek, például a Covid-19 nyomon követése. A koronavírust nyomon követő különböző szervezetek és kormányzati szervek anonim egészségügyi adatainak felhasználásával a PHBC megtervezi a zónák azonosítását, amelyek továbbra is fertőzésmentesek és ezeket a blokkláncon keresztül továbbítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük