Nagy változásokat hozhat a stabilcoinok piacán egy új törvényjavaslat

A Lummis-Gillibrand Fizetési Stabilcoin Törvény új korszakot nyithat a pénzügyi piacokon, lehetővé téve a bankok számára, hogy jelentős szereplőkké váljanak a stabilcoinok területén. 

A törvényjavaslat főbb elemei

A javaslat egyebek mellett 10 milliárd dolláros kibocsátási korlátot szabna a nem banki stabilcoin vállalkozások számára, és kötelezné a stabilcoin kibocsátókat, hogy fedezetüket készpénzben vagy annak megfelelő eszközökben tartsák. Ez a lépés előnyt jelenthet a hagyományos pénzintézetek számára, mivel korlátozná a nem banki intézmények terjeszkedését a piacon.

Lehetséges hatások a nemzetközi szereplőkre

A javaslat komoly kihívások elé állítaná az olyan Amerikán kívüli stabilcoin kibocsátókat, mint például a Tether, amely a piac legnagyobb részét képviseli. Az új szabályozás értelmében az amerikai szervezetek nem tarthatnak Tethert, és nem is végezhetnek vele tranzakciókat. Ez szignifikáns mértékben csökkentheti a piacvezető stabilcoin iránti keresletet az amerikai piacon, ugyanakkor elősegítheti a amerikai kibocsátású stabilcoinok elterjedését.

A törvény társadalmi és gazdasági következményei

A törvényjavaslat támogatói, köztük a demokrata szenátor, Kirsten Gillibrand, hangsúlyozzák, hogy a stabilcoinokra vonatkozó szigorú szabályozási keretrendszer nélkülözhetetlen az amerikai dollár globális dominanciájának megőrzése és a felelős pénzügyi innováció támogatása szempontjából. Ezzel szemben a Coin Center, egy kriptovaluta-párti szervezet, élesen bírálja a javaslatot, állítva, hogy az algoritmikus stabilcoinok betiltása nemcsak rossz politika, hanem az első alkotmánymódosításba ütközik.

Ez a törvényjavaslat, ha elfogadásra kerül, új kereteket szabhat az amerikai stabilcoin piacon, ami jelentős változásokat indíthat el nemzetközi szinten is. A törvényjavaslat alapján bevezetendő 10 milliárd dolláros kibocsátási limit és a fedezet nélküli stabilcoinok betiltása várhatóan csökkenteni fogja a piaci volatilitást, erősítve ezzel a pénzügyi stabilitást.

A szabályozás különösen fontos lehet az olyan nemzetközi stabilcoin kibocsátók számára, mint a Tether, amelynek üzleti modellje és piaci részesedése érintett lehet az új amerikai előírások által. A szigorúbb szabályozási környezet előnyt jelenthet azoknak a stabilcoinoknak, amelyek teljes mértékben megfelelnek az új amerikai előírásoknak, ezzel növelve azok versenyképességét a globális piacon.