Nagyot esett a kriptopiac, sokan Elon Musk vérét akarják

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A nem túl fényes hétvége után a hétfő reggelt sem nyitotta túl erősen a legtöbb kriptovaluta. Az elmúlt 24 óra alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a digitális érmék világpiacának mérete, 2300 millió dollárról 2080 millió dollárra. A veszteségek ezúttal nem korlátozódnak egyetlen, vagy néhány kriptóra, negatív tendencia figyelhető meg az egész piacon.

Ha a vasárnap reggeltől mostanáig tartó periódust nézzük, a Bitcoin közel 9 százalékot esett, az Ethereum 12 százalékot, a Binance, a DOGE vicc érme, az ADA és az XRP pedig egyaránt körülbelül 10 százalékkal kerültek lejjebb. A kevésbé ismert altcoinok piacán még ennél nagyobb bukásokba is bele lehet futni, a Polkadot például több mint 15 százalékot vesztett az értékéből az elmúlt 24 óra alatt.

A pozitív irányú korrekció egyenlőre nem minden érménél figyelhető meg és viszonylag szerény léptékű, így kérdéses, hogy vége van-e a kriptopiac esésének.

Elon Musk tweetjeit sokan szentírásként kezelik

Sokan úgy vélik megtalálták a bűnöst, aki miatt esett a kriptopiac, mégpedig a kripto keresztapa, Dogecoin húzóember, Tesla alapító tech guru milliárdos Elon Musk személyében. De hogyan vált a digitális érmék és úgy általában a blokklánc technológiák egyik leghangosabb támogatójából az utóbbi időben sokak szemében szálkává Musk?

Már régóta elindult egy egyre hangosabb zúgolódás azok részéről, akiknek nem tetszik, hogy a kripto még gyerekcipőben járó, nagyon nehezen árazható, jelenleg túlfűtött piacára túl nagy hatással vannak Musk felelőtlen tweetjei és kijelentései.

Az elmúlt hónapokban, minden egyes alkalommal amikor a guru elismerően tweetelt a Dogecoinról, annak az árfolyama az egekbe tört, rendszerint százalékban mérve kétszámjegyű léptékben emelkedve. Így aztán a DOGE egy filléres mémérméből 0,7 dolláros árfolyamával az egyik legnagyobb spekulatívan kereskedett altcoinná nőtte ki magát, úgy, hogy közben a tényleges fizetőeszköz funkciója alig nőtt. Ezek után egy héttel ezelőtt a megmondóember Musk egy interjúban csak kibökte, hogy hát persze ez az egész Dogecoin dolog „tulajdonképpen csak egy vicc”, melynek hatására a DOGE értékének közel 40 százalékát elvesztve több napos zuhanórepülésbe kezdett, hogy aztán újra masszívan meginduljon az 1 dolláros álomhatár felé néhány későbbi jobb hangulatú tweet hatására.

Megtorpant a korábbi nagy lelkesedés

Sokak szerint az a tény, hogy Elon Musk egyértelműen tudja és tapasztalja, hogy tweetjei ide-oda rángatják az árfolyamokat, ennek ellenére sem hagy fel a felelőtlen kijelentéseivel, már önmagában megvalósítja a piaci manipuláció tényállását.

Musk előző héten egy érdekes fordulatban azt is bejelentette, hogy a Tesla szünetelteti a Bitcoin érmék elfogadását autóvásárláskor, amit szintén nem viselt jól a kriptopénz árfolyama, és bizonyos más altcoinok sem, hiszen nem szabad elfeledkezni arról, hogy bár nyilván érméje válogatja, sok kevésbé egyedi vagy kevésbé nagy piacú alternatív érme árfolyamának mozgási irányát elég erősen a Bitcoin, mint legerősebb kripto árfolyamának iránya határozza meg.

A hírekkel összefüggésben Elon Musk azt nyilatkozta, hogy annak ellenére, hogy szüneteltetik a Bitcoin elfogadását, a vállalat nem szabadult meg az érméitől, hanem továbbra is hosszú távú befektetésnek tekinti és tartja azokat.

Hogy miképp fog alakulni a továbbiakban Elon Musk és a kriptovaluták a latin szappanoperák sorozatosan, egymást követő csattanóit és szétváló történetszálait idéző egyre intenzívebb hattyútánca azt érdekes lesz követni. Mindenesetre az utóbbi hetek eseményei remekül illusztrálják, hogy miért teremt számos problémát, amikor egy piac elkezd túlságosan is néhány felkapott véleményvezér napi kinyilatkozásai alapján árazni.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.