Napi csúcsot döntött a bitcoin tranzakciók száma – ez áll a háttérben

Egy nemrégiben, a Dune Analytics által publikált elemzésből kiderül, hogy május másodikán az Ordinal “bevésésekért” fizetett díjak összege átlépte a 272 BTC-t, ami bőven több mint 7 millió dollár. Csak május elsején 372 ezernél is több bevésést készítettek a Bitcoin hálózatán. Ezen a napon egyébként napi rekordot jelentő, 682281 BTC tranzakció zajlott le a láncon. A napi kifizetett díjak értéke pedig átlépte a 23 BTC-t is.

A bitcoin tranzakciók számának megugrása mögötti okok

Az egyik bitcoinnal foglalkozó pénzügyi alap vezetője is rámutatott, hogy a hihetetlen pörgés hátterében a BRC-20 áll. A BRC-20 token standard az, ami lehetővé tette a belevéséseket és a bitcoin NFT-ket a hálózaton. Ennek köszönhetően írhatunk arról is, hogy egyetlen hét alatt közel 1 millióval több bevésés jött létre a Bitcoin láncán, így az összes bevésés száma már megközelíti a 4 milliót. A legtöbb új bevésés kép (JPEG-ek), de az összes bevésés legnagyobb része még mindig sima szöveges tartalom. Ennek oka lehet az is, hogy az adatmennyiségtől függ a tranzakciós díj és hát a szöveges tartalom jóval kisebb méretű, mint egy kép. Jelenleg a bitcoin hálózatán a memória kihasználtsága 650 MB felett van, ami jól mutatja, hogy milyen szinten megnövekedett a tranzakciók száma.

A kérdés, hogy meddig lehet többet keresni majd a BRC-20 tokenekkel, mint a fizetendő bevésési díj. Amíg ez a mérleg a BRC-20 javára dől el, addig a díjak emelkedése tartós marad. Kijelenthetjük, hogy azoknak a napoknak már vége, amikor csak BTC mozgatására lehetett használni a Bitcoin hálózatát. A magas díjak egyébként motiválják a bányászokat, segítik a hálózat stabilitását, viszont így minden tranzakciónak nő a költsége. A díjak nagyságára jó példa a Taproot Wizards tweetje. Azt írták, hogy februárban vésették fel satoshira a Taproot Wizards gyűjteményt, ami úgy 80 MB. Ha most akarnák ezt megtenni, az közel 1 millió dollárba kerülne nekik.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek