Nasdaq CEO: ‘A digitális pénzeknek meg lesz a szerepük a jövőben’

Adena Friedman, a Nasdaq elnöke szerint a kriptovaluta “megérdemel egy lehetőséget, hogy kialakítsa fenntartható jövőképét a gazdaságunkban,” írta egy január 20-án publikált LinkedIn bejegyzésben.

Friedman a gazdasági világfórum előtti szereplése kapcsán ragadott billentyűzetet, mely pont a mai napon indul Svájcban. Friedman szerint a Nasdaq hisz benne, hogy a kriptóknak szerepe lesz a jövőnk alakulásában és a bitcoint úgy jellemzi, mint “egy óriási demonstrációja a zsenialitásnak és a kreativitásnak.”

Szerinte a kriptó egy klasszikus találmány életciklusát járja be, ahol kezdeti útját a kriptográfia és közgazdaságtan pionírjai alakították egészen a hype-ig, majd elkezdtek megjelenni az új piaci szereplők, amit legfrissebben a realitásra való felébredés jellemez. Szerinte a kriptó válaszúthoz érkezett és két opció közül választhat:

“1) Az innováció vagy gyakorlati hasznosságot mutat fel évekig tartó folyamatos és fenntartható kereskedelmi fejlődés és a gazdaság szerkezetébe történő integráció révén (mint például az Internet); vagy

2) A találmány elbukik a szélesebb elfogadottság felé vezető úton és a kereskedelmi alkalmazhatóság területén, mint fizetőeszköz, korlátozottan lesz csak alkalmazható (pl. a Segway).”

A CEO szerint a kriptóknak szüksége van a kormányzásra (szarkasztikusan itt megjegyeznénk: különösen annak tükrében van rá nagy szükség, amikor a Nasdaq és Amerika bankjait képviselő ügyvédekkel, lobbicsoportokkal van tele a törvényhozás) és a regulációs tisztánlátásra ahhoz, hogy praktikus és használható találmánnyá váljon. Legalább itt jogosan megjegyzi, hogy e kettő “ellentétes a decentralizált, kormányozhatatlan világpénz eredeti szándékával.”

A tisztességes és átlátható kriptotőzsdék kapcsán megjegyzi önfényezően, hogy a Nasdaq már egy ideje cégen belül kifejlesztett technológiát kínál a tőzsdéknek, hogy kialakíthassák a legjobb tőzsdei praktikáikat.

A Nasdaq SMARTS piacfelügyeleti technológiáját használja a Gemini kriptotőzsde. Segítségével a platform monitorozni tudja a gyanús ügyleteket így szűrve a piaci manipuláció eshetőségét.

Nem sokkal korábban rajtolt a DX Exchange (itt egy közvetítő linkünk hozzá, ha netán terveztek regelni és van kedvetek picikét támogatni minket), ami a Nasdaq Financial Information Exchange (FIX) technológiáját használja a kriptopénz kereskedéskor és a tokenizált hagyományos részvények kereskedésekor.

Az ErisX intézményi piactér azonnali és határidős kriptotermékekre több mint 27.5 millió dollár friss tőkét kapott a Nasdaq Ventures és a Fidelity Investments kockázati tőketársaságoktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük