Kosárlabda profi forradalmasíthatja az NBA bennfentes ügyleteit

A Brooklyn Nets játékosa, Spencer Dinwiddie szokatlan terven töri a fejét, amely potenciálisan megváltoztathatja az NBA világát.

A játékos most hosszabbítja meg 34.36 millió dollár értékű három évre szóló szerződését az amerikai kosárlabda csapattal. Digitális token formájában szeretné értékpapírosítani a szerződését, jelentette be az Athletic, több forrásra hivatkozva. Ha a szerződést befektetési eszközre változtatja, a játékos előleg átalány fizetésre jogosult, és bár a pontos összeget nem lehet tudni, valószínűleg kevesebb lesz, mint a szerződés teljes összege. Ez az összeg azonnal befektethetővé válik.

A jelentés szerint már ezen a héten tájékoztatták az NBA-t Dinwiddie formabontó ötletéről. A részleteket azonban még nem hozták nyilvánosságra, így azt sem lehet tudni, hogy a játékos elképzelése hogyan fog a valóságban működni.

Dinwiddienek egy 12,3 millió dollár értékű opciója van 2021-ben. Ha kilép és a következő szerződésével többet keres, még nem egészen világos, hogy ez hogyan is befolyásolja majd a befektetőket”– írta az Athletic. A cikk szerint a játékos tervének biztosítéka a szerződése, és az NBA a profi sportolók mögött áll, akik megpróbálják jövőbeni jövedelmüket befektetési eszközökké konvertálni. A legnagyobb veszély az lenne, ebben az esetben, ha a Nets valamilyen módon felbontaná a szerződést, helytelen magatartás miatt.

Az NBA kollektív szerződésének (CBA) elemzői szerint ez potenciálisan megváltoztathatja a bajnokságot, hiszen befolyásolhatja a játékosok döntéseit és a kockázatok felmérésének módját, valamint azt, hogy miként tekintenek a jövőben a szerződéseikre – tette hozzá a cikk. A CBA ugyanakkor közölte, hogy képes kezelni és megakadályozni a szabályok megkerülésére tett minden kísérletet. Ha Dinwiddie terve sikeresnek bizonyul, láncreakciót indíthat el.

Nemcsak az NBA-ben voltak meglepetések

A hetekben nemcsak Dinwiddie ötlete kavarta fel a sport állóvizét, hanem az angol Watford FC labdarúgóklub bejelentése is. A focicsapat játékosai ebben a szezonban a Premier League mérkőzésein bitcoin logóval ellátott mezt fognak viselni több millió szenvedélyes futballszurkoló előtt. A Sportsbet.io által támogatott logó egy szélesebb körű kampány része, amelynek célja az, hogy növelje a bitcoinnal kapcsolatos tudatosságot és felvilágosítást adjon a kriptovaluta használatának előnyeiről.