Négy bank közös bitcoin alternatíva használatán dolgozik együtt

Négy nagynevű bank közös bitcoin alternatíva lehetőségét vizsgálja, amit a nemzetközi elszámolások sztenderdjeként használnának a jövőben.

Szükség van egy „digitális készpénzre”

Az eredetileg „elszámolási pénzként” keresztelt projekt a UBS, a Deutsche Bank, a Santander és a BNY Mellon közös terve. Emellett az ICAP brókercég is csatlakozott a projekthez, hogy minél több központi bankot győzzenek meg az új digitális valuta használatáról.

Az említett bankok mind az R3 pénzügyi intézményeket tömörítő konzorcium tagjai, akik az elosztott főkönyvi technológia alkalmazásának módjait vizsgálják.

Hyder Jaffrey, a UBS fintech innovációiért felelős vezető a következőt nyilatkozta:

„Ahhoz, hogy az elosztott főkönyvi technológia előnyeit maximálisan kihasználjuk, valamilyen digitális pénzre van szükség. Ezáltal rengeteg folyamat időtartama csökkenthető jelentősen, például az átutalás megérkezéséhez szükséges idő. Ez pedig drasztikusan csökkenthetné a teljes folyamat költségeit.

Most először dolgozik együtt több bank közös bitcoin alternatíva jövőjén

Habár több bank is vizsgálja a blokklánc technológia alkalmazását, ez az első projekt, ami összefogásra késztetett több nagy bankot.

De a többi nagy bank sem tétlenkedik a digitális valuták területén: a Citigroup a saját „citicoin” nevű, míg a Goldman Sachs a „SETLcoin” nevű projektjén dolgozik.

Az mindenesetre biztos, hogy nemcsak a végső felhasználók, IMFhanem a bankok és központi bankok számára is rengeteg előnnyel járna egy digitális valuta bevezetése. Többek között az értékpapír-kibocsátások és részvénykereskedelem esetén lehetne kihasználni a közös digitális pénzt, ami minden nemzeti valutában azonos értékkel bírna.

A bankok közötti együttműködést támogató közös valuta ötlete egyáltalán nem számít újnak. Az IMF már 1969-ben megalkotta a saját fiat valutáját, amit „különleges lehívási jogoknak” (SDR, special drawing rights) neveztek. Ez abban az időben főképp az arany helyettesítésére és a rugalmas kínálat biztosítására szolgált, azonban a 2009-es pénzügyi válság erre a valutára is komoly hatással volt.

Amennyiben az új elszámolási valuta a jelenleg tervezett időtávon befejeződne, akkor ez lenne az első több bankot magában foglaló sikeres digitális valuta kezdeményezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük