Ide vezetnek az utazási korlátozások: 4 újszülött meghalt

Adelaide az egyetlen szárazföldi ausztrál nagyváros, ahol nem végeznek gyermekeken szívsebészeti beavatkozást. Évente körülbelül 100 csecsemőt kell máshova átszállítani kezelésre ez miatt.

Az ausztrál kormány által bevezetett COVID-19 miatti korlátozások miatt Melbourne-be nem szállítanak betegeket, és a csecsemőket Sydney-be kell átvinni, ami hosszabb utat jelent.

John Svigos szülész professzor szerint négy csecsemő meghalt az elmúlt hónapban Adelaide-ban, mivel nem tudták őket átszállítani. Véleménye szerint “szinte biztosan” sikeres műtétet hajtottak volna véghez rajtuk.

Victoria tartomány minisztere, Daniel Andrews egy szerdai sajtótájékoztatón nem vállalta az újszülöttek haláláért való felelősséget. Az állította, hogy kormányának egészségügyi hatóságai azt jelentették neki, hogy nem akadályozták a gyermekek Melbourne-be történő elszállítását.

“Nem hiszem, hogy a korlátozásokról van szó” – nyilatkozta, és azt állította, hogy “nem a mi oldalunkon volt a döntés, hanem a másik oldalon, akik nem küldték el őket”.

Az Adelaide-i Női- és Gyermekkórház közleménye szerint gyermek-szívsebészeti ellátás jelenleg felülvizsgálat alatt áll. Azt azonban megígérték, hogy „a dél-ausztrál gyerekek mindig hozzáférnek a szükséges egészségügyi szolgáltatásokhoz”.

A négy újszülött halála felháborodást váltott ki Ausztrália-szerte.

A Sky News Australia műsorvezetője, Paul Murray egy élő beszélgetésben a „dél-ausztrál kormány kudarcairól” és a „victoria-i kormány alkalmatlanságáról” beszélt. Azt nyilatkozta, hogy „felháborító, hogy egy olyan fejlett ország, mint Ausztrália, képtelen volt a csecsemők életét megmenteni”.

A korlátozások rendkívül káros hatással vannak az egészségre

Számos egészségügyi szakértő figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus okozta korlátozások pusztító hatással vannak az egészségre. Szerintük számos be nem vallott haláleset történik amiatt, hogy a súlyos betegségek kezeletlenül maradnak.

A múlt hónapban Gerd Muller, Németország gazdasági együttműködési és fejlesztési minisztere arra figyelmeztetett, hogy az egész világon zajló korlátozó intézkedések több embert ölnek meg, mint maga a koronavírus.

“Csak az afrikai kontinensen további 400 000 halálesetre számítunk idén a malária és a HIV miatt” – nyilatkozta Muller. Majd hozzátette, hogy “további félmillióan halnak meg a tuberkulózis miatt”.

Muller észrevételeit hónapokkal azután közölte a nyilvánosság előtt, hogy a német belügyminisztériumból kiszivárgott egy tanulmány. Az írás arról szólt, hogy az ország lezárásának hatása a koronavírusnál több ember halálát okozhatja, mivel más súlyos betegségek áldozatai nem részesülnek kezelésben.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a lezárások „az emberi élet legalább hétszer több évét pusztítják el”, mint amennyit megmentenek.

Richard Sullivan professzor arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban több lesz a rákos halálozások száma, mint a teljes koronavírus okozta halálozás. Ennek oka, hogy az emberek nem jutnak hozzá szűrésekhez és kezelésekhez a bezárások következtében.

Észrevételeit Peter Nilsson, a Lund Egyetem belgyógyászati és epidemiológiai svéd professzora is kiemelte. „Nagyon fontos megérteni, hogy a COVID-19 miatti halálozás jóval kevesebb lesz, mint a társadalmi bezártság okozta halálozás.

Karol Sikora professzor, az NHS tanácsadó onkológusa szerint 50 000 rákos haláleset is lehet annak következtében, hogy az Egyesült Királyságban leállították a rutinszűréseket.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabályozások miatt világszerte 1,4 millió halálesetért felelősek a kezeletlen tuberkulózis fertőzések.

Amint azt korábban kiemeltük, egy dél-afrikai adatelemző konzorcium megállapította, hogy az ország lezárásának gazdasági következményei 29-szer több ember halálához vezetnek, mint maga a koronavírus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük