Dél-Afrika utolsó gyarmatosítói digitális pénzben látják boldogulásukat

Az apartheid felszámolásával egy időben alapított dél-afrikai Oránia városa gazdasági problémáin egy digitális pénz bevezetésével igyekszik enyhíteni.

Pár szó Orániáról

Oránia egy dél-afrikai, megközelítőleg 1500 lakosú kisváros, amelyet 97 százalékban fehér bőrűek laknak. A várost 1991-ben alapították az afrikáner kultúra és nyelv megőrzésének céljából. Az afrikánerek egy kisebbségben levő népcsoport, akik főleg holland telepesek leszármazottai. A város teljes egészében magántulajdonban lévő földön fekszik, és saját valutával rendelkezik. Oránia valutáját, az Ora-t, 2004-ben vezették be és értéke megegyezik a dél-afrikai randdal, azonban nincs elismerve a Dél-Afrikai Köztársaság által, mint hivatalos valuta. A valutát az Orániai Központi Bank bocsájtja ki és ellenőrzi. A város egy független és önellátó közösséget képvisel, melynek gazdasága többnyire a mezőgazdaságon és a turizmuson alapszik.

Az 1500 lakosú Oránia az afrikáner kultúra utolsó fellegvára

Oránia saját kriptovalutája

Annak ellenére, hogy Oránia egy aprócska város Dél-Afrika közepén, nem kerülte el a blokklánc technológia és az általa kínált lehetőségek. A város hamarosan saját kriptovalutával fog rendelkezni, amelyet kezdetben Oránia lakosai fognak használni. A kriptovaluta E-Ora néven fog futni a JPMorgan által kifejlesztett nyílt forráskódú privát blokkláncon, a Quorumon.

>>>Bitcoin vásárlás gyorsan és egyszerűen. Kezdőknek tervezve.

A valuta az afrikáner kisváros és David Roodt közgazdász közötti egyezség eredménye. Roodt a Wired híroldalnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy „az ország összeomlóban van és ez nem feltétlenül rossz dolog”. A közgazdász szerint Dél-Afrika egy kimondottan érdekes hely a liberálisok számára, hiszen az emberek rá vannak kényszerítve, hogy maguk csinálják azt, amit az államnak kellene, hogy tegyen értük. Véleménye szerint a jövőben Orániához hasonló önellátó közösségek fognak létrejönni Dél-Afrika egész területén és talán világszerte is.

Roodt jövőképének kulcsa nem más, mint a blokklánc technológia. Ez az ország talán az egyik legjobb hely egy ilyen kísérlet végrehajtásához, hiszen a lakosság rendkívül nyitott a kriptovaluták felé. A Google keresési statisztikái alapján 2017-ben Dél-Afrikában kerestek rá legtöbben a bitcoinra és a hozzá kapcsolódó kifejezésekre. Ehhez hozzájárul az is, hogy az országgal szomszédos Zimbabwe 2009-ben óriási hiperinfláción ment keresztül, így a térségben élő emberek bizalma a hagyományos valutákkal szemben 2009 óta jelentősen megcsappant.

Oránia hivatalos fizetőeszköz, az Ora

Az E-Ora projekt jelenleg béta tesztfázisban van és Oránia lakosai már tesztelik. A kriptovalutához a helyi bankban lehet hozzájutni a város valutájának vagy a Dél-Afrikai Köztársaság valutájának beváltásával. Az E-Ora egy applikáción keresztül jut el tulajdonosaihoz, amellyel fizetni is tudnak a helyi boltokban. Ha valaki el szeretné hagyni Orániát és készpénzre van szüksége, nincs más dolga, mint a helyi bankban visszaváltani a kriptovalutát randra.

Attól eltekintve, hogy az E-Ora csupán a helyi valutának digitális reprezentációja, érdekes lesz figyelemmel követni a terjedését, akár a városon belül is. Ha a kísérlet sikeres, végre tanúi lehetünk annak, hogy nincs szükség államilag kibocsátott pénznemre ahhoz, hogy egy gazdaság működjön. Igaz, hogy Oránia méreténél fogva nem képviseli egy ország gazdaságának összetettségét, viszont példájára akár nagyobb városok is alkalmazhatják az elképzelést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük