Néhány hasznos tanács, hogyan is válhatsz igazi digitális nomáddá

Néhány hasznos tanács azoknak, akik szeretnének amennyire csak lehet szabadulni a rendszer fogságából, minél kellemesebb, olcsóbb, és ami a legfontosabb, szabad életet élni értelmetlen kötelezettségek nélkül, digitális nomádként. 

Az állampolgárság kérdése

Ha az EU-ban születtél, azon kevés ember közé tartozol a világon, aki elég szerencsés volt ahhoz, hogy EU-s útlevéllel rendelkezzen, amellyel a világ szinte bármelyik országába bejuthatsz. Egy “rossz útlevél” sok ember életét teszi tönkre, akiknek a fejlett országok vízumpolitikája miatt hátrányos megkülönböztetésben lesz részük időtlen időkig.

Bár az EU egy szabályozási pokol, magas adókkal, az európai útlevél még mindig az egyik legjobb a világon, ami már nem mondható el például az amerikai útlevélről. Egy második útlevél/állampolgárság azonban mindig jó ötlet, különösen, ha egy másik ország jogi védelmét szeretnéd élvezni. Amint lehetőséged van egy második útlevél beszerzésére, mindenképpen élj vele. Egyes országok lehetővé teszik, hogy két vagy akár három útlevéllel is rendelkezz, ami szintén jó ötlet, különösen akkor, ha sokat utazol. Soha nem tudhatod, mikor jöhet jól.

Állandó lakhely

A legjobb egy olyan országban állandó lakhellyel rendelkezni, ahol nincsenek kötöttségek, ahol területi adózás van, vagy épp adózni se kell. Ez automatikusan kizárja az összes olyan európai országot, ahol nincs területi adózás. Ezekben az országokban a kormány gyűjti be az adókat, és számos, állandó lakóhellyel járó kötelezettséget érvényesít (pl. sorkatonai szolgálat, kötelező egészség- és társadalombiztosítás stb.). Az alábbi képen azt láthatod, melyik országban, milyen típusú adózás van.

Zöld: nem kell adózni
Halványkék: területi adózás
Sötétkék: Állandó lakhely szerinti adózás
Rózsaszín: adózás állampolgársági alapon

Még mindig viszonylag sok országban van területi adóztatás (pl. Közép-Amerikában), de mindegyikben meglehetősen jelentős befektetést kell eszközölni az állandó tartózkodás megszerzéséhez. Például Panamában 200 000 dollárért, Uruguayban 380 000 dollárért, Costa Ricában 200 000 dollárért kellene ingatlant vásárolni. Néhány ország, például Uruguay, kifejezetten különbséget tesz az állandó tartózkodás (amelynek megszerzése triviális) és a fiskális, azaz adóügyi tartózkodás között (ahol a fenti beruházás vagy más, viszonylag nehéz feltételek teljesítése szükséges).

A területi adózású országok közül – ahol egyébként a Paraguayon kívül szerzett kriptókra az adó nulla – a legkönnyebb állandó tartózkodási engedélyt szerezni.

A paraguayi állandó tartózkodás megszerzésének feltételei a jövőben változhatnak, de jelenleg ide a legkönnyebb költözni. Ha viszont már megkaptad az állandó tartózkodási engedélyt, akkor nem vehetik csak úgy el tőled, ha egyszer megváltoznak a feltételek.

Adóügyi illetőség

A területi adózású országokban szerzett állampolgárság vagy állandó lakóhely nem biztos, hogy nagy segítség, ha az EU valamelyik országában élsz az év nagyobb részében. Az is hátrányt jelent, ha ilyen országban van például vállalkozásod. Minimalizáld az ott tartózkodásod, és próbáld leredukálni a nagyobb összegek átutalását a származási országod számláira. Ha lehetséges ne használd a saját országod bankkártyáit vagy SIM-kártyáit, és mindig legyen nálad valami, amivel bizonyítani tudod, hogy egy másik országban élsz életvitelszerűen (repülőjegyekkel, bérleti szerződésekkel stb.).

Valamelyik országban adóügyi illetőséggel kell rendelkezned.

Kulcsfontosságú, hogy abban országban legyen állandó lakhelyed, helyi személyi igazolványod, bankszámlád, jogosítványod, lakcímigazolásod vagy bérleti szerződésed, ahol az érdekeltségi központod is van. Az adósrabszolgaság sajnos elkerülhetetlen, de szabadon választhatod meg a gazdádat, és némelyiknek lényegesen jobb feltételei vannak.

Ha hat hónapnál tovább nem élsz sehol, nincs érdekeltségi központod sehol máshol, csak például Paraguayban, akkor az adóügyi illetőséged is Paraguayban van. Ebben az esetben a legkevésbé kapzsi úr adósrabszolgája vagy. A paraguayi magánszemélyek a helyi paraguayi jövedelem után 10% adót fizetnek, a külföldi jövedelem után 0%-ot.

Paraguay fővárosa, Asuncion

Offshore cég

Ha offshore céget szeretnél alapítani, a következő kérdéseket kell feltenned magadnak: Hol vannak az ügyfeleid? Hol nyújtasz szolgáltatásokat?

Ha ügyfeleid az EU-ban vagy az USA-ban vannak, készülj fel arra, hogy ezekben az országokban az üzleti tevékenységgel kapcsolatban számos bürokratikus akadály merül fel – függetlenül attól, hogy a céged az EU-ban/USA-ban vagy teljesen máshol van.

Ha az üzleti tevékenységed kizárólag az EU-ban folyik, kevés értelme van az EU-n kívül vállalatot igénybe venni az üzleti tevékenységhez (kivéve, ha fióktelepet vagy helyi leányvállalatot kívánsz létrehozni). Általában abban az országban kell adót fizetned, ahol üzleti tevékenységét végzel. Ha a külföldi céged olyan országban székel, amely nem rendelkezik kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződéssel azzal az országgal, ahol az üzleti tevékenységed folytatod, készülj fel arra, hogy brutálisan sok adót fogsz fizetni.

Ha van egy ígéretes induló vállalkozásod, és a következő években mindent, amit keresel, vissza akarsz fektetni a cégbe, akkor alapíts egy észt céget. Bár magas, 20%-os nyereségadó van, ez csak arra a vállalati nyereségre vonatkozik, amit ki akarsz venni. Ez azt jelenti, hogy ha a pénz a cégben marad, akkor a jövőben csökkentheted az adóalapod (ami a legtöbb EU-s országban nem lehetséges). Másrészt, ha a legalacsonyabb adókkal rendelkező EU-s céget akarsz, alapíts egy ciprusi (12,5%), egy bolgár (10%) vagy egy magyar céget, ahol bizonyos körülmények között 9%-os adót fizethetsz a nyereség után.

Tegyük fel, hogy vállalkozásod olyan szolgáltatást nyújt, amelyet bizonyíthatóan nem az EU-ban végez, de EU-s ügyfeleknek számláz. Ebben az esetben érdemes olyan országban alapítani egy céget, ahol alacsonyabb vagy egyáltalán nem kell adót fizetni (azaz olyan országokban, ahol területi adózás van), és ugyanakkor aláírt kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt azzal az uniós országgal, ahol az ügyfeleid vannak. Ilyen ország például az USA vagy Panama. Az USA-nak az összes európai uniós országgal van kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye, Panamának pl. a Cseh Köztársasággal. Egy cég alapítása az USA-ban vagy Panamában általában nem okoz gondot. A problémát az jelenti, hogy ezek a cégek bankszámlát nyissanak. Ha bankszámlára van szükséged, jobb, ha az EU-ban vagy Grúziában alapítasz céget, ahol bizonyos körülmények között 1-5%-os adót fizethetsz a nyereség után, és ahol könnyen nyithatsz bankszámlát a cég számára. Ugyanakkor Grúzia szinte az összes EU-s országgal kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt írt alá.

Bankszámlára van szükséged vagy kizárólag kriptovalutában fogadsz el pénzt?

Ahogy korábban említettünk, a vállalati bankszámlanyitás általában bonyolultabb, mint egy külföldi cég alapítása. A bankok hihetetlenül túlszabályozottak; mindent naplóznak és jelentenek. Amíg vállalkozásként megteheted, ne használj bankszámlát.

Számtalan stabilérme létezik már, így elkerülheted a kriptovalutákra jellemző nagymértékű volatilitását, ugyanakkor nem függsz egyetlen banktól sem. Ma már számos olyan szolgáltatás is elérhető, amely lehetővé teszi, hogy kompatibilis maradj a “fiat” világgal, és mégis kényelmesen, banki átutalással fizesd ki a beszállítóid számláit. Alkalmazottaid fizetését is zökkenőmentesen, névtelenül Lightning Networkön keresztül ki tudod már fizetni.

Ha tehát megengedheted magadnak, hogy bankszámla nélkül működj, jelentősen megnő azoknak az országoknak a száma, ahol üzletet köthetsz. Olyan területi adózású országban is alapíthatsz vállalkozást, ahol nehéz, ha nem lehetetlen bankszámlát nyitni. Például alapíthatsz egy panamai céget (Panamában általában hat hónapig tart egy cég bankszámláját megnyitni). Természetesen különösen ügyelned kell arra, hogy ne azon a területen folytass üzleti tevékenységet, ahol a céget létrehoztad, ha élvezni akarod a területi adózás előnyeit.

Az a bizonyos rettegett bankszámla

Mindjárt az elején szögezzük le: a bankszámla használata kockázatos dolog a pénzügyi tranzakciók védelme szempontjából.

Mindenkitől megkövetelni, hogy kriptovalutával fizessen, sajnos nem mindig lehetséges, de próbáljunk meg minél több embert meggyőzni a használatukról! Ha már paraguayi lakos vagy, akkor nyiss bátran bankszámlát Paraguayban. A legtöbb országgal ellentétben Paraguay nem írta alá a “CRS szaglászatra” vonatkozó törvényt, és nem küld információkat a lakosai bankszámláiról sehova. A paraguayi bankoknak azonban gondot okozhat, ha kizárólag külföldi jövedelemmel rendelkezel, hiszen ebben az esetben általában alacsonyabbak a limitek, csak betéti kártyát adnak ki, hitelkártyát nem. Jobb megoldás, amely 2023 szeptemberéig még működőképes, ha magánszemélyként nyitsz bankszámlát Grúziában. Ezután paraguayi magánszemélyként – paraguayi adóügyi illetőségű személyként, grúziai bankszámlával – állíthatsz ki számlákat. Ebben az esetben csak 10% adót fizetsz a nyereséged után, és a pénz sikeresen landol a grúziai USD vagy EUR számládon.

A grúz és paraguayi bankszámlához VISA, MasterCard, sőt AMEX kártyák is rendelkezésre állnak.

Grúzia

Nemzetközi egészségbiztosítás

Amint kikerülsz egy ország állami egészségbiztosítójának karmai közül, érdemes egy nemzetközi egészségbiztosító önkéntes ügyfelévé válni. A nemzetközi egészségbiztosítás inkább hasonlít ahhoz, mintha az új autódra CASCO-t kötnél, mint kötelező felelősségbiztosítást. Te választod, hogy mely országokban szeretnél orvosi ellátást, mennyit szeretnél fizetni és az önrészt, amelyet magad után fizetsz (minél magasabb az önrész, annál alacsonyabb a biztosítottra háruló költség). Szeretnéd, ha fogászati kezelések is beletartoznának? Értelemszerűen minél több kezelést foglal magában a biztosítás, annál többet fizetsz. Az egészségbiztosítás árai havi 50 és 1000 dollár között mozoghatnak. Természetesen ez az életkorától is erősen függ (minél idősebb valaki, annál drágább). Ha rugalmas vagy, akkor a fekvőbeteg-ellátásban olcsóbb biztosítást fizethetsz, és kihasználhatod az egészségturizmus előnyeit is. Csináltasd meg fogaidat Paraguayban (a legjobb fogászati klinikán), a lézeres szemműtétet Csehországban vagy Szlovákiában, egy teljes körű orvosi vizsgálatot Kuala Lumpurban vagy Bangkokban a legjobb áron.

Itt megtalálhatod, melyek a legjobb egészségbiztosítók digitális nomádok számára.

Mobilszolgáltatók

Ha a legtöbb gigabájtot szeretnéd a legalacsonyabb áron, ráadásul gyakorlatilag a világ minden országában működőképes szolgáltatással, akkor a Google Fi-nél jobbat nem találsz. Már havi 50 dollárért is a legmagasabb, Unlimited Plus csomagot veheted igénybe. A Google viszont ezt csomagot felfüggeszti, ha legalább egy kis ideig nem tartózkodsz az Egyesült Államokban.

Ha névtelen eSIM-et szeretnél adatforgalommal, jó ajánlat a Silent.link, ahol 9 dollárért kaphatsz egy névtelen eSIM-et akár 2,2 GB adatforgalommal. A 9 dollárt fizetheted bitcoin Lightninggal, de moneróval is.

Egy hely, ahol valóban élvezheted az életet

A jó élet kritériumai erősen szubjektívek és egyéniek. Ami egyeseknek bejön, azt mások utálják. Sokak számára fontos azonban az egyén szabadsága, ami a szólásszabadságot jelenti, ahol nincs cenzúra, nincsenek ésszerűtlen korlátozások. A gazdasági szabadság másodlagos egy olyan országban, ahol “élvezem az életet”, mivel a vállalkozásod egy másik országban van, az ügyfeleid szintén.

Másodsorban elengedhetetlen a biztonság. Lehet, hogy Venezuela szuper olcsó, de mégsem olyan bulis ott élni. Hasonló a helyzet Hondurassal és Mexikóval, ahol a közbiztonság a béka feneke alatt van, Mexikó azonban elnéző azokkal szemben, akik nem akarják beoltatni vagy teszteltetni magukat COVID-ra, mert a belépéskor nem követelik meg egyiket sem.

A harmadik helyen az ár áll. Az EU, de még a közép-európai országok sem olcsók. Ráadásul az uniós országokban hozott különböző járványügyi korlátozásokkal (akár zárlatokkal) keserítik meg emberek millióinak életét, amiket elkerülhetsz, ha a bolygó másik felére költözöl, ahol fittyet hánynak a COVID-ra.

Európában Portugália (főleg Madeira), Dél-Olaszország vagy Montenegró kínál elfogadható árakat és még tenger is van. Olcsó és kényelmes életet élhetsz jó szolgáltatásokkal és minőségi ételekkel Lembergben, Kijevben, Szarajevóban vagy Belgrádban. Délkelet-Ázsiában (Thaiföld, Malajzia) is remek és olcsó életet élhetsz, de vigyáznod kell (például, hogy mit mondasz), mivel ezek totalitárius országok.

Ha Latin-Amerikára, de biztonságos helyre vágysz, gyönyörű tengerparttal, próbáld ki Panamát vagy Uruguayt. Hátrányuk csupán az, hogy drágák. Ha valami olcsóbbat és mégis viszonylag biztonságosat szeretnél, akkor próbáld ki Nicaraguát. Ha viszont olcsó országba vágysz, remek ételekkel és minőségi szolgáltatásokkal, akkor válaszd Paraguayt vagy Argentínát, ahol a masszív inflációnak köszönhetően alacsony árak mellett remek ételeket és szolgáltatásokat vehetsz igénybe.

Digitális nomádként digitális eszközt használni

Egy digitális nomádnak nincs szüksége ingatlanra vagy ingóságra, mert azokat nem tudja könnyen magával vinni. Neki digitális vagyonra van szüksége. Ez utóbbinak számos tagadhatatlan előnye van – decentralizált, könnyen és olcsón mozgatható, valamint az állam nem tudja csak úgy elkobozni.

Ingatlan, arany, bankban lévő pénz – mindet elveheti az állam, vagy elértéktelenítheti az infláció, amikor a jogszabályok vagy az uralkodó hatalmak megváltoznak.

A kriptovaluták használata elengedhetetlen a digitális nomádok számára. A bitcoin például Argentínában kimondottan megmenti az embert (miután elfogyott a készpénz), lehetővé téve számára, hogy olcsó pesóhoz jusson.

Utazáskor rendelkezz több hardveres tárcával, használj erős jelszavakat. Csak annyi megtakarításod legyen fiatban, amennyit hajlandó vagy elveszíteni. A többi pénzed természetesen bitcoinban tartsd.

A decentralizált digitális nomád élet nem mindenkinek való. De ha a szabadság fontos az életedben, a globális és rugalmas életmód lehet a legjobb módja annak, hogy ezt beteljesítsd.

 

A cikk összeállításában nagy segítség volt Pavel Luptak és a Liberation.travel