Csődközelben a NEM Alapítvány, elbocsátások és profilváltás várható

A közösség által finanszírozott nonprofit NEM Alapítvány, melynek elsődleges feladata a NEM blokkláncának hirdetése, 150 fős alkalmazotti létszámának elbocsátására készül a komoly költségmegszorítások és újjászervezés közepette.

A szingapúri NEM Alapítvány frissen kinevezett elnöke, Alex Tinsman a CoinDesknek nyilatkozott szerdán, ahol elmondta, a NEM közösségi alaptól kérnek kölcsön 160 millió tokent, (mintegy 2 milliárd forintot) amit a szervezet megmentésére és a csőd elkerülésére fognak felhasználni.

A NEM tokenek tickerje a XEM és a CoinMarketCap adatai alapján 9 milliárd XEM van forgalomban. Pillanatnyilag a XEM a 18. legnagyobb piaci kapitalizációjú token.

“Rá kellett jönnünk, hogy egy hónapnyi működére elegendő forrásunk van köszönhetően a korábbi vezetőség rossz irányításának,” vázolta a helyzetet Tinsman, aki januárban vette át az Alapítvány irányítását.

Ennek eredményeképp, az alapítvány 202 tagja, akiknek személyazonosításon kell átesniük és évi 50 dollár tagsági díjat fizetnek, szavazniuk kell februárban a finanszírozási kérelemről. Az elbocsátások száma attól fog függeni, hogy a közösség mekkora összeget szavaz meg az Alapítványnak.

NEM közösség XEM tokenje kifejezetten régen, 2015-ben indította Lon Wong korábbi alapítványi elnök. A kriptó elsősorban a NEM blokkláncán lebonyolított tranzakciók díjaként használják. A blokklánc platform indulása 2019. júniusában várható a natív Catapult szoftver kibocsátásával. A köztes időben a NEM elsősorban a szavazati megvalósításokra fókuszált.

Tinsmant szintén közösségi szavazás útján választották a NEM Alapítvány élére és elmondása szerint a szervezet mintegy 80 millió XEM-et költött 2017. decembere és 2019. januárja között marketingre.

“Csökkentettük a marketinges tevékenységünket mivel semmi értelme egy olyan terméket reklámozni, ami még el sem készült,” magyarázta Tinsman.

Egy a kezdetek óta jelen lévő magát meg nem nevezni kívánó NEM felhasználó és fejlesztő a korábbi vezetőség kapcsán elmondta, megrendült a bizalom Wongban mivel az alapítványt arra használta fel, hogy kétes tokenértékesítése projekteket, mint az Ecobit és ProximaX hirdessen.

A ProximaX 2018-ban több mint 33 millió dollárt gyűjtött tokenértékesítése során és a projekt vezetője nem más, mint a NEM Alapítvány korábbi elnöke, Lon Wong. Az anonim fejlesztő szerint ez a hitelesség csorbulását jelenti mialatt bőven van tennivaló a téren, hogy a fejlesztők egyáltalán elkezdjék használni a platformot.

“Nem túl sokan dolgoznak ezen a platformon. Annak ellenére hogy könnyű használni, de a közösség nem igazán van itt, maximum ha elmész Japánba,” nyilatkozta a fejlesztő a CoinDesknek. “Több fejlesztői trakcióra van szükségünk a platformon.” 

Tinsmant, aki korábban kommunikációs felsővezető volt, 148 regisztrált alapítványi tag választotta meg a nonprofit szervezet élére és 2019-re egy sokkal fegyelmezettebb ütemtervet dolgozott ki.

Elmondása szerint a csapatoknak előre meghatározott büdzsét adnak és kénytelenek lesznek sokkal nyíltabban elszámolni a NEM közösség felé a fejlesztéseikről.

“A közösség szavazni fog ezekre [finanszírozási kérelmekre] és az alapján döntjük el melyiket finanszírozzuk,” részletezte.

Tinsman tervei között szerepel az alapítványi tevékenység monetizálása is, beleértve a vállalati tréninget és közvetítői program bevezetése, hogy ezzel is csökkentse a közösségi adományoktól való függést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük