Nem fog elszabadulni a Bitcoin bányászat károsanyag-kibocsátása

A New York Digital Investment Group becslései szerint a Bitcoin bányászat károsanyag-kibocsátása a globális károsanyag-kibocsátáshoz viszonyítva 2030-ra körülbelül 0,9% körül alakulhat. Ami a bitcoin áramfogyasztását illeti, az az előrejelzések szerint nem fogja átlépni a világ termelésének a 0,4 százalékát. Az erre vonatkozó számításokat a Bitcoin Net Zero nevű kutatási papírban publikálták a szerzők, mindenki által hozzáférhető formában. Az ehhez hasonló tanulmányok fontossága egyre növekszik, ahogy a kriptotechnológiák támogatói és a környezetvédők közötti feszültség egyre nő, hiszen a két oldal gyakran csak elnagyolt állításokkal dobálózik, bármilyen hiteles, tényleges számadat ismerete nélkül.

A tanulmány kiemeli, hogy a bitcoin hálózat jövőbeni energiafogyasztására nagy hatással lesz az érme árfolyama, a bányászati nehézsége, és maguknak a bányászhardvereknek az energiahatékonysága is. Természetesen a Bitcoin bányászat károsanyag-kibocsátása nagyban függ a bányászathoz használt elektromos áram forrásától is, ami szerencsére egyre növekvő mértékben zöld energiából származik.

A kutatók szavaival élve: “Még ha a legkirívóbb eshetőségekben is gondolkodunk, ha például azt feltételezzük, hogy a Bitcoin piaci kapitalizációja 2030-ra eléri a 10 trillió dollárt (jelenleg 0,8 trillió), akkor sem gondoljuk, hogy a hálózat károsanyag-kibocsátása átlépné a globális károsanyag-kibocsátás 1 százalékát.”

Most akkor ez sok energia vagy kevés?

Az előrejelzésben a 2020-as évek alatt gyűjtött adatokat vették alapul. A BTC hálózat energiafogyasztása az elmúlt évben 62 Terra Watt óra volt és 33 millió tonna szén-dioxid légkörbe kerüléséhez járult hozzá. A szerzők szerint ezek a számok globális mértékben “elenyészők”. Közben mindenesetre, jelenleg bitcoin bányászat alig egy évre rá már 101 TwH elektromos áramot használ, ami a föld teljes elektromos áram termelésének 0,45 százaléka. Bár ez a szám elsőre kicsinek tűnhet, nem az. Több, mint amennyit számos ország felhasznál. Az is tény, hogy a Bitcoin bányászat károsanyag-kibocsátása szintén magasabb, mint számos önálló államé.

Más megvilágításba helyezve persze azt is ki lehet emelni, hogy ez az energiamennyiség kevesebb mint 5 százaléka például annak az energiának amit a világon mindenhol jelenlévő légkondicionáló berendezések évente elhasználnak.

Az előrejelzés készítői szerint mindenesetre nincs okunk aggódni, hiszen a jövőben az algoritmus hatékonyságának javulása, a bányászati hardverek hatékonyságának javulása, és az egyre több zöld energiából származó elektromos áram, mind mind segíteni fognak a hálózat ökológiai lábnyomának féken tartásában, így a Bitcoin bányászat károsanyag-kibocsátása nem fog elszabadulni, még akkor sem ha a hálózat mérete közben a sokszorosára nő.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.