“Nem játék többé”

Az anonim kriptoelemző és a népszerű bitcoin stock-to-flow modell megalkotója, PlanB elmagyarázta, hogyan lett a Bitcoin koncepciójából egy mainstream pénzügyi eszköz.

PlanB szerint elmúltak azok az évek, amikor a többség játékpénzként tekint a Bitcoinra, szerinte mára nagyon is komoly üzletté vált.

“Ez a dolog nem játék többé,” nyilatkozta PlanB Peter McCormack podcastjában. “És talán hamarosan nem csak egy [befektetési] eszköz lesz,” szerinte a Bitcoin jóval több, mint egy újabb pénzügyi eszköz Wall Street repertoárjában.

PlanB arról ismert, hogy ő jött ki az úgynevezett stock-to-flow modellel. A modell egy összetett chart, ami figyelembe veszi a BTC blokkjutalmat, jelenlegi inflációt, felezést, és mindezt belekalkulálja az eszköz várható árfolyamába. Az adatok alapján PlanB a BTC jövőbeni árát legalább egy millió dollárra teszi.

Az április 27-én publikált friss chartján már az arany és az ezüst ármozgását is figyelembe veszi az előrejelzésében.

A 11 évvel ezelőtti indulásra reflektálva kijelentette, a Bitcoin kezdetben csak egy koncepció volt, majd lassan vedlett át peer-to-peer digitális készpénzrendszerré. “Egyfajta játék volt” – jegyzi meg McCormack.

A bitcoin az első két évében egy millió dolláros piaci értékkel se rendelkezett, majd “jött az átmenet” és “egy játékból, varázslatos internetes pénzből a dollár paritásig menetelt” – mondta, leírva azt a momentumot, mikor a BTC egységenként 1 dollárt ért.

Azóta újabb karakterisztikákat kapott és eljutottunk a digitális arany, illetve az elismert befektetési eszköz kategóriához, véli Plan B, de szerinte még újabb átmenetek következhetnek a Bitcoin megítélését illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük