KYC-t vezet be az IDEX decentralizált kriptotőzsde, itt van 4 alternatíva ahol nem kell azonosítani magad

A decentralizált tőzsdék egyik legfőbb előnye, hogy szinte azonnal tudsz rajtuk kereskedni. Nincs szükség azonosításra (KYC), vagy hosszú regisztrációs folyamatra. Az IDEX, a legismertebb decentralizált kriptotőzsde 180 fokos fordulatot vett és mostantól a rajta kereskedőknek azonosítaniuk kell magukat. Szerencsére a DEX-ek úgy nőnek ki a földből mint eső után a gomba, így mindig van választásunk.

Ethfinex Trustless

Az Ethfinex Trustless célja hogy enyhítse az IDEX jelentette űrt miután bejelentette hogy személyazonosításhoz köti a kereskedést. Az Ethfinexnek és Bitfinexnek köszönhetően a platform már most jelentős likviditással rendelkezik. A News.Bitcoin.com meginterjúvolta az Ethfinex projektvezetőjét, Will Harborne-t azzal kapcsolatban, hogy vajon a Trustless DEX-nek hasonló lépéseket kell-e tennie mint az IDEX-nek, azaz azonosítania kell a kereskedőit.

“Mindent megteszünk ami az erőnkből telik hogy ne kelljen KYC azonosítást az Ethfinex Trustless DEX-en se most, se a jövőben bevezetnünk,” magyarázta. “Úgy gondolom, a nyílt hozzáférés az egyik legnagyobb innovációja a szektornak, ez teszi a kriptovalutákat erőssé, és tőzsdeként ez az egyik feladatunk hogy megvédjünk.”

A projektvezető azt is hozzátette, a decentralizált váltók használói már most nagyobb átvilágításon esnek át mint a centralizált ellenpárjaik: “az Ethfinex Trustless használatával lehetetlen elmismásolni egy személy letétjét: minden tranzakció látható és örökre rögzítésre kerül a blokkláncon. Az eszközök útja linkelve van amit nem lehet megváltoztatni, egészen a felhasználó Ethereum címétől a vásárlásig és az eladásig.”

nem kell azonosítani magad a Trustless-en

Openledger DEX

Az Openledger DEX egy kicsit másabb mint az Ethfinex Trustless ugyanis a Bitshares motorjára épül. Ennek több előnye is van, az egyik hogy nem csak Ethereum és ERC20 tokenekkel lehet kereskedni, de bitcoinnal és EOS-sal is amit a bitshares tokennel párosítanak egy decentralizált formában. Az Openledger DEX-nek fel kell kötnie a gatyáját ha kereskedési volumenben az IDEX nyomába akar érni, de van pár tulajdonsága ami az Openledger malmára hajtja a vizet. A platformja letisztult és intuitív és a platformon stabilcoinok is vannak. Az egyik legfrissebb ilyen a bitcny, ami a kínai jüanhoz van rögzítve és az Openledger DEX mellett még jó pár másik DEX-en is elérhető.

Kyber Network

A Kyber Network sok mindenben eltér a hagyományos DEX-ektől, mivel nem is kifejezetten decentralizált váltó. Az viszont igaz, amit végrehajt a platform az decentralizált és nevezhetnénk akár kereskedésnek is. A Kyber egy onchain likviditási protokollt használ amely segítségével tokeneket lehet cserélni egy Ethereum interfészen, mint például a MetaMaskon keresztül.

A Kyber Network-on nincs megbízási könyv: helyette ki kell választani a leugró menüből az eszközt, ki kell választani a minimális elfogadható átváltási arányt és a megbízás onchain, azaz ugyanazon a blokkláncon kerül végrehajtásra. A Kyber volumene kevesebb mint 150 000 dollár naponta ami durván a fele a többi DEX-nek, de a tokencsere egy sokkal decentralizáltabb megoldás mint az összes többi és egyben ellenállóvá teszi az olyan műveletek ellen amik arra kényszeríthetnék, hogy KYC-t kelljen bevezetnie.

Forkdelta

A Forkdelta az IDEX előtti időkben a vezető DEX szerepét töltötte be. Most hogy ai IDEX személyazonosításhoz köti a kereskedést, a Forkdelta talán visszaszerezheti piaci részesedését. A 24 órás kereskedési volumene és az aktív traderek számából következtetve gyorsan dolgozza le a hátrányát. Amikor DEX-ekről beszélünk, akkor továbbra is a legfőbb gondot az alacsony likviditás jelenti és ezért a Forkdeltának a kicsit gyenge felhasználófelület ellenére igenis előnye van a többi alternatívával szemben.

A DEX-ek evolúciója azonban még továbbra is gőzerővel zajlik. A hibrid és a centralizált tőzsdék által fejlesztett DEX-ek (lásd Binance), az interoperabilitás fejlődésével lassan könnyebb lesz a decentralizált tőzsdéken kereskedni mint a centralizáltakon. Még messze van az, hogy bármelyik DEX is überelje a Binance-t kereskedési volumenben, de előnyük egyértelmű. Amíg a DEX-ek ingyenesek és nem kérnek személyazonosítást, addig fontos szerepet töltenek be a kriptovaluta ökoszisztémában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük