A német jegybankelnök az euró-CBDC magánéletvédelmi funkcióiról beszélt

Joachim Nagel, a Deutche Bundesbank elnöke a bevezetni tervezett digitális euró (CBDC) magánéletvédelmi aspektusairól beszélt egy nem régi konferencián. Beszédében kiemelte, hogy az eurórendszernek „nem áll szándékában” monitorozni a CBDC felhasználóinak fizetéseit, és nem fogja tudni azonosítani az állampolgárokat azok tranzakciói alapján.

Nagel szerint az Európai Központi Bank által bevezetni kívánt központi banki digitális valuta (CBDC), vagyis a digitális euró különböző privacy funkciókkal rendelkezik majd. A DZ Bank Capital Markets Conference 2024 konferencián előadott beszédében azt mondta, a CBDC még a mai fizetési rendszerekkel szemben is komolyabb magánéletvédelmi előnyöket tudhat majd magáénak.

„Senkinek sincs oka attól félni, hogy »átlátszó vásárlóvá« válik” – mondta. Kiemelte, hogy a digitális euró kibocsátása és implementációja úgy kerül megvalósításra, hogy megnehezítse a fizetések nyomonkövethetőségét.

Hozzátette:

Számos kereskedelmi szolgáltatóval ellentétben az eurórendszernek nem áll szándékában az emberek fizetési szokásainak monitorozása.

Ha hihetünk a szavainak, akkor a javasolt architektúrából fakadóan képtelenség lesz a lakosokat a fizetéseik alapján azonosítani. Az eurórendszer csak „minimális szükséges adatokat” tud majd lekérdezni, amelyek feltétlenül szükségesek a feladatainak – például az elszámolásoknak – a végrehajtásához.

A digitális euró 2023 novemberében lépett be az úgynevezett „előkészítési fázisba”, amely a tervek szerint 2 évig tart majd. Ez alatt az idő alatt az Európai Központi Bank feladata, hogy meghatározza a CBDC mögötti szabályrendszert, és azonosítsa a kibocsátási folyamatban résztvevő potenciális partnereket. A digitális euró létrehozásával kapcsolatos döntés a fázis lezárultát követően születhet meg.

Nagel azonban fontosnak tartotta elmondani, hogy a digitális euróra még sokat kell várnunk. „Akár további négy vagy öt évig is eltarthat, mire valóban implementálásra kerül” – összegzett. Az euró-CBDC-vel kapcsolatos fejleményekről korábban több cikkben mi is beszámoltunk.