Nem támogatják a Fed-jelöltet, aki szerint az aranystandard megfontolandó

Amióta Janet Yellen a Federal Reserve korábbi elnöke 2018 februárjában nyugdíjba vonult, a szervezet héttagú igazgatótanácsában betöltetlen a helye. Trump elnök jelöltje Yellen székének betöltésére Judy Shelton, aki nehezen kap jóváhagyást, ugyanis támogatja az aranystandard bevezetését. Kinevezését 47-50 vokssal leszavazták most is.

Shelton, akinek utolsó pozíciója az EBRD – Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank amerikai igazgatója volt, korábban felszólította az Egyesült Államokat, hogy térjen vissza az aranystandardhoz. Ez a dollár értékét a tényleges fémhez kötné, nem pedig ahhoz az árhoz, amelyet a devizapiacokon el tud érni.

Shelton indokai a monetáris politika visszafordításának támogatására – Nixon elnök 1971-ben hivatalosan megszüntette az aranystandardot – közvetlenül összefüggenek az inflációval. Elméletileg, mivel az értékes nemesfém készlet korlátozott, az aranystandard használata antiinflációs hatású.

Egy korábbi Wall Street Journal cikkben Shelton elmondta Obama elnök akkori költségvetési tervét kritizálva: „De mi az, ami az amerikaiak többségét aggasztja … annak a valószínűsége, hogy bérük és megtakarításaik vásárlóereje csökken az infláció révén. Mindenkit aggaszt, ha a következő években több dollár van a gazdaságban, ha ezek a dollárok kevesebbet érnek.”

Shelton elképzeléseit támogatják bizonyos kripto-libertárius körökben is. A libertárius Cato Intézet számára készített 2018-as cikkében Shelton a közös valuta mellett foglalt állást. Támogatja, hogy megőrizzék „minden kibocsátott egység egységes értékét”. Shelton olyan megközelítést támogatott, amely „lehetővé teszi a virtuális pénznemek kibocsátását a kormány által kibocsátott pénznemekkel párhuzamosan, a törvényes fizetőeszközökről szóló törvények elfogadásával az egészséges devizaverseny érdekében”.

Shelton megismételte elképzeléseit a Gold Telegraphnak adott májusi interjújában is: „Tetszik az aranystandard ötlete – még kriptovaluta-szerű módon is lehetne használni. A lényeg az, hogy legyen egy egységes pénzrendszer, hogy amikor a nemzetközi piacról beszélünk, mindenki egyenlő monetáris versenyfeltételekkel játsszon.”

Nem meglepő tehát, hogy Shelton azt tanácsolja, hogy alaposan vizsgálják meg a digitális dollár bevezetésének lehetőségét.

Habár az infláció gyakori mumus, és a kriptovaluták is egyre erősebb intézményi támogatást kapnak, Shelton aranystandard pártolása megkülönbözteti őt a mainstream gazdasági gondolkodástól. A St. Louis Fed így gondolkodik erről: „Az aranystandard nem garantálja az árstabilitást. Sőt, az a tény, hogy az Egyesült Államokban az árinfláció alacsony és stabil maradt az elmúlt 30 évben, azt mutatja, hogy az aranystandard nem szükséges az árstabilitáshoz.”

A szenátusban sokan nem értenek egyet az aranystandard-támogató Shelton nézeteivel

A szenátus republikánus tagjai hajlamosak egyetérteni Shelton nézeteivel. Sokan morogtak Shelton jelölése miatt az elején, mikor Trump előterjesztette őt. Ez a nézeteltérés mára elvékonyodott néhány szenátusi republikánusnál, de még mindig vannak olyan tagok, akik Shelton véleményét elég problematikusnak tartják, így a jelölését blokkolták.

Mitt Romney és Susan Collins a demokratákkal együtt egy olyan záró indítvány ellen szavaztak, amely lezárta volna Shelton jelöltségéről szóló vitát, és megalapozta volna a végső szavazás színterét.

Továbbá három republikánus szenátor hiányzott: Lamar Alexander, aki jelezte, hogy Shelton ellen fog szavazni, személyes okokból nem jelent meg; Chuck Grassley karanténban van, miután pozitív lett COVID-19 tesztje; és Rick Scott is karanténban van.

A szenátus többségi vezetője, Mitch McConnell is az indítvány ellen szavazott. Ez a stratégiai lépés lehetővé teszi számára, hogy később újra előterjessze a jelölést. De a törvényhozói naptár és a változó ülésrendek szemben állnak Shelton kinevezésével. Csak akkor lehet sikeres, ha McConnell be tud ütemezni egy szavazást Scott és Grassley visszatérése után, de még mielőtt az arizonai demokrata Mark Kelly leváltaná Trump kinevezettjét, Martha McSallyt.

A megüresedett helyre Shelton jelölése valamilyen tüske volt Trump elnök részéről, akinek eredeti jelöltje, a Brookings Institution munkatársa, Nellie Liang 2019 januárjában visszavonta indulását, miután a szenátus nem erősítette meg jelölését.

Bár Liangot dicsérte Jerome Powell, a Fed elnöke, de a republikánus szenátorok állítólag egyetértettek a bankszektor lobbistáival abban, hogy nem volt kellően szabályozásellenes.

Trump elnök jelöltje a másik Fed tag üres helyére Christopher Waller. Neki könnyebb dolga volt, és támogatást szerzett mindkét oldalról. Waller a St. Louis-i Federal Reserve Bank kutatási igazgatója volt eddig.