Egy járvány kellett a digitális dollár megszületéséhez

A koronavírus járvány elterjedésével egyre több országnak kell szembenéznie az ezzel járó gazdasági következményekkel. A nemzetek azon vannak, hogy különféle támogatásokkal, csomagokkal segítsék a piaci szereplőket. Nincs ezzel másként az Egyesült Államok sem, ahol akár realitássá válhat a digitális dollár is.

Digitális dollárt a népnek?

A Demokrata Párt ellenőrzése alatt álló Képviselőház egy olyan javaslatot nyújtott be, amely a digitális dollár bevezetését és ezzel együtt egy digitális pénztárca létrehozását kezdeményezné. Eddig az Egyesült Államok nem tartotta szükségesnek egy központi bank által támogatott digitális valuta kibocsátását, a döntés tehát komoly hatással lehet az egész kriptovaluta és blokklánc szektorra. A digitális dollárt ösztönzőként adnák a COVID-19 járvány által sújtott amerikaiaknak, akik különböző kifizetésekhez használhatnák azokat.

A törvényjavaslat tervezet múlt vasárnap (2020. március 22.) kelt verziója szerint az USA kongresszusa arra törekszik, hogy létrehozzon egy digitális dollárt. A javasolt digitális dollár azonban nem kriptovaluta lenne, de egy digitális főkönyvön futna. A javaslat arra kötelezné a FED tagbankjait, hogy készítsenek egy digitális dollár pénztárcát, amelyhez az összes ügyfél hozzáférhetne. Azon pénzintézetek, akik nem tagjai a Federal Reserve-nek, szabadon dönthetnek a digitális dollár tárca létrehozásáról.

Az Egyesült Államok Postai Szolgálata is arra törekszik, hogy segítse a bankszámlával vagy személyi igazolvánnyal nem rendelkező személyeket személyazonosságuk megállapításában. Ezáltal ők is hozzáférhetnének a digitális dollár pénztárca által kínált szolgáltatásokhoz. Ezenkívül ATM-eket telepítenének, ahol az ügyfelek elérhetnék a digitális tárcákat.

Elavult csekkek helyett digitális valuta

Az Egyesült Államokban becslések szerint 63 millió amerikai állampolgárnak nincs bankszámlája vagy olyan alulfizetett, hogy nem engedheti meg magának a bankszámla fenntartását. Számukra valós segítséget nyújthatna a digitális dollár és a digitális pénztárca.

Korábban hagyományos csekkek kiküldésével orvosolta volna a problémát az állam, de ezzel a megoldással az ország jogosultjainak nagy részéhez nem jutott volna el az anyagi segítség. Még a múlthét elején, Catherine Coley, a Binance.US vezérigazgatója felszólította a kormányt arra, hogy stabilcoinokat alkalmazzon az rászorulóknak nyújtott támogatások kifizetésekor. Coley szerint ugyanis:

A kormánynak új alternatívát kell találnia az elavult csekkek postai úton történő elosztására. A sebesség és a biztonság érdekében miért ne fontolná meg a támogatás stabilcoinok formájában történő elküldését.”

Coley azt is kijelentette, hogy a digitális valutáknak köszönhetően, az embereknek nem kell a bankba rohanniuk, hogy beváltsák a csekkjeiket. Ezáltal megakadályozható az emberek tömeges csoportosulása, amely különösen fontos szempont a járvány megfékezéséért folytatott küzdelemben.

Ha a javaslatot elfogadják, egy teljesen új fejezet nyílhat az USA pénzügyi történetében, hiszen ez lehet a CDBC, azaz egy központi bank által létrehozott digitális valuta előfutára. Több nemzet, köztük Kína vagy éppen Svédország már hónapok óta lázasan dolgozik a saját szuverén digitális valuta kibocsátásán.

Az szinte biztos, amennyiben az amerikai törvényhozók a tettek mezejére lépnek és realitás lesz a digitális dollár, az egy fokkal közelebb visz több millió amerikai állampolgárt a decentralizált kriptovalutákhoz, mint a Bitcoin is, ami fizetőeszközként kevésbé, de digitális értékőrzőként annál inkább megállja a helyét, különösen egy gazdasági válság közepén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük