A német pénzügyi szabályzó BaFin jóváhagyta az első értékpapír-token értékesítést (STO)

A BaFin német bankfelügyelet zöld jelzést adott a berlini Bitbond cégnek digitális kötvények kibocsátására.

A Bitbond egy globálisan működő digitális eszköz hitelező platform, melyet 2013-ban alapítottak. Elsősorban KKV-knak nyújt kedvező bitcoin hiteleket. Elmondásuk szerint több mint 5000 befektetőjük van világszerte és indulásuk óta 3200 kintlevőségük van 13 millió EUR értékben. A maximálisan felvehető hitel 25 000 eurónak megfelelő BTC.2016 óta rendelkeznek BaFin engedéllyel.

Saját elmondásuk szerint ők az első direkt bitcoin hitelező platform a világon és a CEO szerint 2022-re már legalább 1 milliárd eurónyi hitelezési volumennel fognak rendelkezni.

Radoslav Albrecht BitBond CEO

A Bitbond értékpapír-token értékesítést (STO) így írja le a cég:

A Bitbond Token (BB1), ami a Stellar blokkláncán lesz kibocsátva még könnyebbé szeretné tenni a globális KKV vállalati hitelezést.

“A tokentulajdonosok 1% kamatot kapnak negyedévente a befektetett összegük után (4% évente). Továbbá, a tokentulajdonosok kapnak egy változó kamatozású kupont is, amit évente egyszer fizetnek ki. Mind a negyedéves, mind az éves kuponok 10 évre validak, mely idő után lejárnak és nominális értékükön, 1 euróért visszavásárlásra kerülnek.”

A német nyelvű fehér könyv (prospektus) itt található.

Egy a Handelsblatt-nak adott interjúban a Bitbond CEO és alapító Radoslav Albrecht elmondta, hogy minimum 3 és 5 millió eurót kívánnak gyűjteni az STO révén, de az összeg akár 100 millió eurót is elérheti. Továbbá már több vezető német bankkal is felvették a kapcsolatot a fiat pénzügyi infrastruktúra biztosítása érdekében.

Ugyanebben a jelentéseben Philipp Sandner, a Frankfurt School of Finance blokklánc osztályának elnöke elmondta, hogy a BaFin lépése mérföldkő a németországi kriptoszektor fejlődésének életében.

“A szabályozó nem dogmatikus módon járt el: a normális projektek jóváhagyásra kerülnek, a problémásakat elutasítják. A lépés fokozatosan egy blokklánc-alapú pénzügyi szektort hoz létre kisebb formátumban.”

A BaFin elmondása szerint még három értékpapír-token elbírálása van a sorban.

A Bitbond STO csakis fehér listázott befektetőket fogad és az értékesítés márciusban kezdődik.

Pár évvel korábban az alapító egy interjú során elmondta, három évükbe telt, mire megkapták a BaFin engedélyt. De ennek ellenére láthatóan jól jött az STO során, hogy több éve folyamatosan kapcsolatban állnak a felügyelettel:

“Azt gondolhatnád, hogy a három év hosszú idő, de azt fontos hozzátenni, hogy megtaláltuk a módját hogyan tudunk együtt dolgozni a BaFinnal és úgy gondolom fontos megjegyezni, hogy mindketten sokat tanultunk a folyamat során. Az egyik oka, hogy három évik tartott a jóváhagyás, az a vállalkozás nem mindennapi mivoltából következik. Nem voltak egyértelmű útmutatók egy globális direkt Bitcoin hitelező platformra és rendeget idő a precedens megalkotásával ment el. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárultunk ennek a precedensnek a megalkotásához Németországban.”