Teljes zsákutca Németország zöld forradalma?

Németország jelentős napenergia-bővítése áramtúltermelést eredményezett, ami komoly gazdasági és technikai kihívásokkal jár.

Az árak csökkenése

A szeles és napos napokon a túlkínálat miatt az árak gyakran nullára vagy akár negatív tartományba csökkennek. Ez elsőre kedvezőnek tűnhet, de valójában azt jelenti, hogy a termelők nem kapnak fizetést az általuk előállított energiáért. Továbbá, amikor Franciaország negatív áron vásárol német szélerőművek által termelt áramot az Európai Villamosenergia-tőzsdén (EEX), akkor valójában Németország fizet Franciaországnak az áram átvételéért, és nem fordítva.

A szél- és napenergia változó termelése jelentősen megnöveli a hálózat stabilitásának fenntartásához szükséges korlátozási és újraelosztási intézkedések költségeit, ami növeli az üzemeltetési kiadásokat. Emellett a negatív árak hosszú távon aláássák az áramtermelők üzleti modelljét, beruházási bizonytalanságot okoznak, és az ellátásbiztonság csökkenéséhez vezethetnek.

Lehetséges megoldások

Egy javasolt megoldás a hálózati kapacitás és a hálózati szintű tárolás bővítése, de ezek gazdaságilag kétségesek és rosszul méretezhetők. A tárolási technológiák, mint például az akkumulátorok, jelenlegi formájukban nem képesek elegendő mennyiségű energiát raktározni a szélerőművek és napelemek által termelt túlkínálat kezelésére.

Németország csökkenthetné nap- és szélerőműveinek termelését. Erre viszont jelenleg nincs kormányzati akarat, mert ez ellentétes lenne a megújuló energiaforrások támogatására irányuló politikával.

Közben olyan országok, mint Finnország és Franciaország is jelentős mennyiségű megújuló energiaforrást (VRE) integrálnak hálózataikba. Ezek az országok azonban erős víz- és atomerőművi bázissal is rendelkeznek, amelyek képesek gyorsan alkalmazkodni a terhelés változásaihoz. Ez jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket és biztosítja a hálózat stabilitását.

Nemzetközi kitekintés

Azt tudni kell, hogy ez nem csupán európai probléma. Világszerte több ország is hasonló kihívásokkal szembesül a megújuló energiaforrások integrációjával kapcsolatban. Az Egyesült Államokban például Kalifornia állam szintén túlkínálattal küzd a napenergiában, ami gyakran vezet áramkorlátozásokhoz és a hálózat stabilitásának fenntartásához szükséges drága intézkedésekhez.

Az ilyen helyzetek globális megoldásokat igényelnek, beleértve a nemzetközi együttműködést a legjobb gyakorlatok megosztásában és a technológiai fejlesztések támogatásában.