Németország központi bankja CBDC nélküli blokklánc megoldást tesztelt

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A német központi bank, a Deutsche Bundesbank sikeresen tesztelt egy elektronikus értékpapírok elszámolásához használható felületet az elosztott főkönyv (DLT) segítségével.

A bank azt nyilatkozta, hogy a tesztet a Deutsche Börse Group-pal és a Német Pénzügyi Ügynökséggel közösen hajtották végre. A jegybank szerint a teszt azt mutatja, hogy a hagyományos pénzügyi infrastruktúrához kiválóan használható a blokklánc technológia anélkül, hogy jegybanki digitális valutát (CDBC) hoznának létre.

A teszt során a szövetségi kormány pénzügyi ügynöksége tízéves szövetségi kötvényt bocsátott ki a DLT-n keresztül. Ezenkívül az ügynökség állításai szerint értékpapír kereskedést is teszteltek az elsődleges és a másodlagos piacokon. A kísérletben részt vettek a Citibank, a Barclays, a Goldman Sachs, a Commerzbank, a DZ Bank és a Société Générale pénzintézetek is.

A Bundesbank hozzáteszi, hogy a rendszer két szoftvermodultól függ, amelyek összekapcsolják a belső rendszert és az elosztott főkönyvi technológiát.

A Bundesbank Igazgatósági tagja, a Fizetési és Elszámolási Rendszerek Főigazgatóságáért felelős Burkhard Balz elmondta:

“A sikeres tesztelést követően az eurorendszernek képesnek kell lennie egy ilyen megoldás viszonylag rövid időn belül történő megvalósítására. Ez sokkal kevesebb időbe telik, mint például a jegybanki digitális valuta kibocsátása.”

Németország nem támogatja a CBDC-t

Németország éppen akkor rukkolt elő az ötlettel, mikor más országok már gőzerővel dolgoznak a CBDC-vel kapcsolatos projekteken. A német központi bank hozzáteszi, hogy az új megoldás rövid időn belül könnyen reprodukálható és méretezhető, ellentétben azzal, hogy amennyi időbe telik egy CBDC kibocsátása.

Érdekes módon a Bundesbank nem támogatta a digitális euró bevezetésének ötletét, ellentétben más uniós társaival. A jegybank azzal érvelt, hogy a digitális euró destabilizálja a bankrendszert és bünteti azokat a kisembereket, akik takarékoskodni szeretnének.

Az Európai Központi Bank ugyanakkor már aktívan kutatja a digitális euró kibocsátásának a lehetőségét. Az intézmény most arról próbálja meg meggyőzni a német központi bankot, hogy a digitális euró mindenki számára hasznos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.