Hamarosan elstartol Japánban a digitális jen tesztprogram

Ázsiában egyre nagyobb lendületet kapnak a központi bankok által kibocsátott digitális valuták. Japán is beszáll a CBDC versenybe.

Idén tavasszal Japán központi bankja – még ha némi bizonytalanságot is érez a CBDC-vel kapcsolatban – mégis elindítja a digitális jen kísérleti programját.

“A központi bankok osztják azt a nézetet, hogy hibás elképzelés az, ha csak akkor kezdjük el mérlegelni a CBDC kibocsátásának a lehetőségét, amikor a digitális valutára már szükség van” – mondta Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan elnöke a FIN/SUM 2021-es konferencián tartott beszédében.

Ugyan a Bank of Japan egyelőre még nem tervezi a CBDC kibocsátását, az ázsiai ország mégis úgy véli, hogy bölcs dolog lenne mindenre időben felkészülni. “A teljes fizetési és elszámolási rendszer stabilitásának és hatékonyságának biztosítása szempontjából fontosnak tartjuk, hogy felkészüljünk a körülmények megváltozására” – tette hozzá Kuroda.

Folyamatosan nő a CBDC iránti érdeklődés szerte a világon, egyre több központi bank indít vizsgálatot vagy pilot programot egy esetleges digitális valuta kibocsátásával kapcsolatban.

A Nemzetközi Fizetések Bankja által a közelmúltban végzett 65 központi bankot vizsgáló felmérésből kiderült, hogy a jegybankok 86%-a vizsgálja  CBDC kibocsátásának a lehetőségét, és körülbelül 60%-uk dolgozik a proof-of-concept-en.

“Ami a japán bankot illeti, a digitális társadalom megjelenésével bekövetkező jelentős változások közepette megragadjuk az alkalmat, hogy alaposan megvizsgáljuk a jegybanki pénz kidolgozásának a módját” – jegyezte meg a Bank of Japan feje.

Tavaly októberben a Bank of Japan nyilvánosságra hozta CBDC-vel kapcsolatos elképzeléseit, és bejelentette, hogy a digitális jen megvalósíthatóságát fogja alaposan megvizsgálni.

Az idén tavasszal kezdődő proof-of-concept első szakaszának részeként a japán jegybank egy tesztkörnyezetet hoz létre a CBDC rendszer számára, és kísérleteket fog végezni arra vonatkozóan, hogy a CBDC, mint fizetőeszköz hogyan állná meg a helyét a mindennapokban.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.