Válság? Ugyan már! Van ahol 400 ezer forint egy vacsora

New York városa komoly lépéseket tesz az éttermi foglalások újraértékesítése ellen. A törvényjavaslat célja, hogy tisztességesebbé tegye a foglalási rendszert, és megakadályozza a botok és jegyüzérek által okozott problémákat.

Virágzik a vacsorafoglalási üzlet

Nehéz recesszióról beszélni, amikor New York városának éttermei annyira népszerűek, hogy több mint 30 000 ember fordul olyan másodlagos foglalási piacokhoz, mint például az Appointment Trader, csak azért, hogy asztalt szerezzenek a legjobb éttermekben. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy 250-1000 dollárért foglaljanak asztalt olyan neves helyeken, mint a Carbone, a Cote, a Coqodaq vagy a Don Angie.

Új törvényjavaslat a láthatáron

Az „Éttermi foglalásokhoz köthető kalózkodás elleni törvényjavaslat” ez ellen a gyakorlat ellen kíván fellépni. A törvény célja, hogy megakadályozza a jegyüzérek által használt botok használatát, amelyek megkönnyítik a népszerű éttermekben való foglalást. Ez eddig a tehetősebb vendégeknek kedvezett. Ha Kathy Hochul, New York állam kormányzója aláírja a törvényt, a weboldalaknak szükségük lesz az éttermek engedélyére a foglalások kínálásához.

A New York-i éttermek véleménye

Joel Montaniel, a Sevenrooms nevű foglalási platform vezérigazgatója a Bloombergnek nyilatkozva elmondta: „Vannak éttermek, ahová az emberek nem tudnak bejutni.” Montaniel még az étteremtulajdonosokkal is beszélt, és tippeket kért tőlük a könnyebb bejutáshoz, de maguknak az éttermeknek sincsenek hatásos tippjeik a témában.

Az új törvény hatása

Az olyan platformok, mint a Resy, a Sevenrooms és az OpenTable, amelyek közvetlenül az éttermekkel működnek együtt, nem lesznek érintettek.

Azonban az olyan szolgáltatások, mint az Appointment Trader és a Cita lehet, hogy már nem reklámozhatják a város legjobb asztalait. Az Appointment Trader alapítója, Jonas Frey azzal érvel, hogy platformjának sikere a fennálló foglaláshiánynak köszönhető, nem pedig annak okozója.

Frey szerint: „Túl sok vendég jutott túl kevés étteremre. Úgy gondolom, hogy egy szükségletet szolgálunk ki. Ezért működött a dolog.” Hozzátette: „Biztosan nem fogjuk abbahagyni a működést azért, mert New Yorkban nem működhetünk.”

Lemondások és veszteségek

A Sevenrooms adatai szerint New York éttermi lemondásainak aránya a múlt hónapban 19%-ra emelkedett a tavalyi 17,5%-ről, a nemzeti arány viszont ehhez képest 11,6%-ra csökkent. Jonas Frey, az Appointment Trader részéről azzal érvel, hogy szolgáltatása csupán kezeli a foglaláshiányt, és nem okozza azt, és tervezi, hogy más irányba mozdul, ha a törvény hatással lesz a működésre.

Amy Zhou, a Gracious Hospitality-től támogatja a törvényjavaslatot, hivatkozva a jelentős bevételkiesésre, amelyet a népszerű helyeken, mint például a Cote Korean Steakhouse, a bot-vezérelt lemondások okoznak.