Edward Snowden szerint a Bitcoin megoldaná a New York-i tőzsde váratlan leállását

Hétfő délután a New York-i tőzsde váratlan leállást tapasztalt, melyet a hivatalos közlemény szerint egy, a kereskedési rendszerben bekövetkezett szoftverhiba okozott. Az alkalmat megragadva, a kriptoközösség alaposan beleállt a modern tőzsdei rendszerbe, köztük olyan elismert alakok is, mint Edward Snowden.

Az egykori CIA alkalmazott és NSA munkatárs szerint a Bitcoin esetében ilyen hirtelen leállás nem fordulna elő, a blokklánc technológia pedig védi a befektetőket a technológiai környezettől való függéstől.

Edward Snowden kritikája

Edward Snowden, adatvédelmi szószóló 2013-ban világszerte azzal vált ismertté, hogy titkosított dokumentumokat szivárogtatott ki, melyek felfedték az amerikai kormányzat által végzett tömeges megfigyelési programokat. Az egykori informatikus a kiszivárogtatások után Oroszországban kapott menedékjogot, célja pedig azóta is a digitális magánélet védelme. Küldetéséből adódóan teljes mértékben azonosulni tud a kriptovalutákkal és a digitális eszközökkel, melyek lehetővé teszik az anonim, nonstop, peer-to-peer tranzakciók folytatását központi szereplők nélkül.

Snowden a tegnapi nap folyamán X-felületén pimaszul odaszúrt a modern tőzsdei rendszernek, mondván, a Bitcoin és a blokklánc-technológia esetében ilyen mértékű leállást sosem tapasztalhatnak.

A blokklánc-alapú eszközök, mint például a Bitcoin is, soha nem fognak olyan hirtelen leállni, mint a hagyományos tőzsdei rendszerek. Ezt Snowden azért meri ennyire biztosan állítani, mivel a Bitcoin az egyik legmegbízhatóbb hálózat a világon, 15 éves története során mindössze kétszer állt le, üzemideje pedig 99,99%-os. A legutóbbi leállást a Bitcoin-hálózat esetében több mint 10 éve volt.

A kriptotőzsdék nem különböznek

Annak ellenére, hogy a Bitcoin átviteli sebessége az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, és a kriptovaluta-ökoszisztémák is csak pillanatokra állnak le, a feltorlódásokat nem számítva, a kriptovaluta-kereskedés jelentős része olyan központosított tőzsdéken zajlik, mint a Binance vagy a Coinbase.

A New York-i tőzsdéhez hasonló rendszereket és algoritmusokat használó szereplők ugyanúgy ki vannak téve a rendszerhibák okozta veszélynek, mint hagyományos társaik. Forgalmasabb időkben, csak idén kétszer a Coinbase többórás leállást tapasztalt, melynek következtében a felhasználók egyenlege teljesen eltűnt.

A leállás következménye

Snowden kriptovaluta-támogató megjegyzése megerősítette azt, hogy a Bitcoin és annak hálózata a legjelentősebb pénzügyi előrelépésnek számít az eszköz feltalálása óta. Tágabb értelemben véve Snowden megjegyzése a Berkshire Hathaway vezérigazgatójának, Warren Buffetnek is irányulhatott, aki híres Bitcoin-ellenes álláspontjáról. Buffet 2018-ban a Bitcoin-t és a kriptovalutákat egy Ponzi-szisztémához hasonlította, mivel szerinte nem történik értékteremtés, csak a bizalom hajtja fel az árukat, hogy a következő vásárló majd többet fizet értük.

A Warren Buffet és Charlie Munger által vezetett Berkshire Hathaway rendkívül fontos szereplője az amerikai tőzsdének. Az eredeti eszközosztályt képviselő eszköz magasabb értéken forog, ezt nevezik Class A-nek, míg az alacsonyabb árú, 1996-ban bevezetett, széles körben elérhető részvényt nevezik Class B-nek.

A tegnapi leállás során a BRK.A 99,7%-os zuhanáson ment keresztül, ugyanakkor ez csak technikai hiba volt, tényleges értékcsökkenés nem történt.

BRK.A napos grafikonja, forrás: Investing.com