New York-i sztárbefektető: állami vagyonalapok is érdeklődnek a bitcoin iránt

Robert Gutmann az NYDIG (New York Digital Investment Group) vezérigazgatója szerint terjedjen mostanság bármely szóbeszéd a kormányok bitcoinhoz fűződő viszonyáról és legyen akármennyi ellenzője is, több állami és nemzetközi vagyonalappal vannak tárgyalásban bitcoinnal kapcsolatos befektetések ügyében. Gutmann ezt egy podcast beszélgetés keretei között osztotta meg a hallgatókkal, amelyben a Real Vision alapítójával, Raoul Pal-lal beszélgetett.

Pal helyeselt Gutmann mondandójára és megerősítette, hogy neki például biztos tudomása van arról, hogy Szingapúr állami vagyonkezelő alapja, a Temasek már kötött is bitcoin alapú befektetéseket. A Temasek egyébként több mint 306 milliárd dollárnyi vagyont menedzsel.

Már korábban is voltak találgatások arról, hogy vajon vannak-e olyan állami szereplők, amelyek bitcoinhoz köthető befektetéseket, vagy akár közvetlenül bitcoint, illetve egyéb kriptovalutákat birtokolnak. Ezen spekulációk tovább erősödtek azután, miután olyan nagy és széleskörben ismert piaci szereplők is bejelentették bitcoin befektetéseiket, mint a MicroStrategy vagy a Tesla.

Nem jó ötlet egyetlen eszközre támaszkodni

Guttman szerint az egyik fő motiváló tényező egyszerűen az, hogy sok szereplő szeretné csökkenteni a dollárral szembeni kitettségét. A mai rohamosan változó és kihívásokkal teli világban nem feltétlenül helyes vagy előnyös, ha egy adott szereplő minden befektetése dollárban van. Az, hogy egy befektetés adott pénznemben kerül elszámolásra azzal jár együtt, hogy az értéknövekményre a befektetés értékén kívül a denomináció alapjául szolgáló valuta vásárlóerő változása is hatással van.

Tekintve, hogy az amerikai FED (Federal Reserve) az elmúlt évben ész nélkül nyomtatta az új bankókat miközben enyhíteni próbálta a koronavírus válság katasztrofális hatásait, világszerte egyre növekszik a befektetők dollárral szembeni inflációs félelme.

Bár hagyományosan a dollár alternatívájaként a japán yen, a svájci frank, az euró, vagy a kínai jüan jut sok ember eszébe úgy tűnik, hogy az egyre szélesebb körben elfogadottá váló bitcoin lesz az ,ami felé a befektetők nyitnak, csökkentve a dollártól való függőségüket.

A bitcoin és más kriptovaluták egyre nagyobb intézményi elfogadását az is jelzi, hogy a világ legnagyobb kriptotőzsdéje a coinbase.com hamarosan tőzsdei bevezetésre kerül, részvényei iránt pedig óriási az érdeklődés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük