NFT-piactérként tér vissza az elfelejtett zenemegosztó platform

A LimeWire, korábban peer-to-peer zenemegosztó szolgáltatás, zenei NFT-piactérként indul újra. A platform májusban startol el, és még idén tervezi a saját token kibocsátását.

Egy új felvonás a zenemegosztó életében

A 2000-es évek elején népszerű peer-to-peer zenemegosztó szolgáltatás hamarosan második felvonást kap. A régóta szunnyadó LimeWire márka új tulajdonosai ma bejelentették, hogy NFT piactérként indítják újra. Kezdetben a zenére és a kapcsolódó gyűjteményekre összpontosítanak, később bővítik majd szolgáltatásaikat.

A LimeWire májusban debütál a Paul és Julian Zehetmayr társ-vezérigazgatók vezetésével, akik mindketten technológiai vállalkozók. A testvérek a Decryptnek elmondták, hogy tavaly vásárolták meg a LimeWire márkát, hogy újra bevezessék azt a digitális hallgatók új hulláma számára.

“Nagyra értékeljük a LimeWire márka körüli erőt és energiát, és azt, amit az emberek egy egész generációja számára jelentett” – mondták e-mailben küldött válaszukban.
”Nem is lehetnénk izgatottabbak, hogy újra életre keltsük a digitális gyűjtemények, a zene és a szórakozás gyorsan változó világában”.

Új felvonás = új csapat

A LimeWire-t egy teljesen új csapat fogja működtetni, amely nem kötődik a 2000-ben alapított eredeti céghez. Az eredeti szolgáltatás 2010-ben egy bírósági végzést követően, a lemezkiadók által a LimeWire-rel szemben szerzői jogok megsértését állító jogi kihívások közepette szűnt meg.

A testvérpár az újraindításban lehetőséget lát arra, hogy átformálja a LimeWire körüli tartós narratívát. Ahelyett, hogy a felhasználók szabadon oszthatnák meg a dalokat, mint az eredeti szolgáltatásban, az új LimeWire inkább a művészeket kívánja segíteni. Lehetővé teszi a dalokat reprezentáló NFT-k eladását, így a vásárlók közvetlen kapcsolatot teremtenek az általuk támogatott zenészekkel.

“A LimeWire a művészek platformjaként tér vissza, nem pedig ellenük” – mondták a társ-vezérigazgatók. “A LimeWire-en a bevételek nagy része közvetlenül a művészhez kerül. Együtt fogunk működni az alkotókkal, hogy teljes rugalmasságot, tulajdonjogot és ellenőrzést biztosítsunk a tartalmaik felett”.

Cél az egyszerű használhatóság

Az új LimeWire piactér a széleskörű felhasználók bevonzása érdekében a hozzáférhetőségre törekszik. Az NFT-ket amerikai dollárban árazza majd, és a Wyre-rel együttműködve elfogadja a hitelkártyás fizetéseket, banki átutalásokat és egyéb fiat valutás fizetéseket. A LimeWire rendelkezni fog a know-your-customer (KYC) megfelelőségi intézkedésekkel, és nem fogja megkövetelni az önálló kriptotárca használatát.

A cég még nem erősítette meg, hogy melyik blokklánc-hálózatot fogja használni, de egy közlemény megemlíti, hogy költséghatékony, energiatakarékos és gyors tranzakciókkal rendelkezik majd.

A LimeWire zenei NFT-kkel és kapcsolódó gyűjteményekkel – például digitális műalkotásokkal és videókkal – kezd majd, de azt tervezi, hogy fokozatosan túlterjeszkedik ezen a kezdeti témán. A kurátori platform még idén kiadja saját tokenjét is. Az érme vezérlési funkciókkal rendelkezik majd a hozzáadandó művészekről való szavazáshoz, valamint hozzáférést biztosít exkluzív tartalmakhoz a kedvezményes díjak mellett.

A zenei iparág az NFT-világban

A zenei NFT-ket tekintik az egyik következő nagy trendnek a térben, és néhány iparági szószóló úgy véli, hogy az ilyen blokklánc-alapú eszközök felrázhatják a hagyományos zeneipart. Olyan művészek, mint a 3LAU, Nas, Kings of Leon és Snoop Dogg adtak ki zenét NFT-ként. Sok esetben a tulajdonosok jogdíjat kapnak, amikor a dalokat streamelik.

Zehetmayrék elmondták, hogy a LimeWire-rel nem az a tervük, hogy kiváltsák a streaming zenei óriásokat. Sokkal inkább az, hogy a rajongóknak egy alternatív módot adjanak a művészek támogatására és az olyan egyedi felvételek, mint a demók, minták és exkluzív számok birtoklására.

“Az NFT-ket ugyanolyan gyűjtői tárgyaknak tekintjük, mint a bakelitlemezeket, és úgy gondoljuk, hogy a piacnak szüksége van egy olyan márkára, mint a LimeWire, hogy a digitális gyűjtemények birtoklásának koncepcióját a mainstreambe vigye”.