Az NFT-k és a metaverzum lehet a zeneipar jövője?

A kriptovaluták, valamint a metaverzum megjelenése a zeneipart is elérte. A különböző blokklánc alapú zenei platformok lehetőséget biztosítanak arra, hogy NFT-ként birtokoljuk kedvenc dalunk tulajdonjogát, de ma már az is lehetséges, hogy koncerteken vegyünk részt a metaverzumban.

Vajon a jövőben is lesznek lemezkiadók és streamingszolgáltatások? A The New York Times szerint több zenei előadó is panaszkodott olyan streamingszolgáltatások fizetési rendszereire, mint például a Spotify vagy az Apple Music. A kritika valószínűleg jogos, hiszen az előadók sokkal nagyobb bevételt szerezhetnének akkor, ha a rajongók közvetlenül az ő csatornáikon hallgatnának zenét.

Egyre nagyobb figyelmet kap a Royal platform

Két héttel ezelőtt a Royal nevű zenei platform 55 millió dolláros befektetést kötött az a16z vezetésével. A befektetésben a Coinbase Ventures mellett olyan előadók is részt vettek, mint a The Chainsmokers, Kygo és Disclosure – olvasható a Royal hivatalos Twitter oldalán.

A Royal egy NFT alapú zenei platform, amelyet Justin Blau, művésznevén 3LAU, valamint JD Ross, az Opendoor társalapítója alapított. A platformon az előadók közvetlen tulajdonjogot adnak a dalaikra, de ezen kívül a rajongók jogdíjat is kaphatnak. Így ha az előadó sikeres, akkor abból nem csak ő, de a rajongó is profitál. A Royal szerint azért ilyen népszerű ez a lehetőség, mert így egyenlően van elosztva a bevétel.

A híres DJ és alapító Justin Blau elmondta:

“Egy igazi rajongó valószínűleg sokkal hamarabb szeretne birtokolni valamit, minthogy egy spekuláns egyáltalán tudomást szerezne róla. Az eszközosztályokhoz való hozzáférés demokratizálása nagyon fontos lesz a kriptoó jövőjének szempontjából.”

A Royal legújabb kiadott dala a “Waveform” nevet viseli, és 100%-os tulajdoni jogot biztosítanak annak, aki megveszi. A platform hivatalos OpenSea fiókja szerint december 7-ig lehetett licitálni a tulajdonjogra. A Royal első NFT dobására egyébként tavaly októberben került sor “Worst Case” néven, a platform pedig 333 token formájában 50%-os tulajdonrészt adott a rajongóknak.

Nem a Royal az egyetlen blokklánc alapú platform a piacon. Az Opulous és az Audius a Royalhoz hasonló zenei platformok, melyek szintén nagyot fejlődtek az utóbbi időben.

Már koncerteken is részt vehetünk a metaverzumban

A metaverzum megjelenése a koncerteken, fesztiválokon való részvételt is megváltoztatta. Tavaly októberben láthattuk az első két fesztivált, amelyeknek a metaverzum adott otthont. A Decentraland rendezte meg az első Metaverse Fesztivált, amelyen olyan híres DJ-k és producerek léptek fel, mint Deadmau5 és 3LAU. A Decentraland mellett a Roblox is rendezett hasonló fesztivált. Ők az Insomniac céggel együttműködve rendezték meg az Insomniac World Party-t, a rendezvényen pedig olyan neves előadók vettek részt, mint Kaskade, Zedd, Kygo, és Alan Walker – olvasható a Roblox honlapján.

A nem helyettesíthető tokenek elfogadása a zeneiparban napról napra egyre csak nő, az NFT alapú zenei platformoktól kezdve a metaverzumon rendezett fesztiválokig. Az sem lenne meglepő, ha a jövőben az olyan koncertek vagy fesztiválok, mint például a Coachella, NFT-ként adnák ki jegyeiket.