Nigéria első Bitcoin LN csomópontja egy dízel generátorral működtetett laptopról fut

A Lightning Network a világ egyik legbonyolultabb működési környezetébe érkezett meg. Nigéria – Afrika legnépesebb országa – fővárosa a héten üdvözölte az új Bitcoin Lightning Network (LN) csomópontot. Ez létfontosságú lépés a kontinens és a Layer-2 fizetési hálózat jobb összekapcsolása érdekében.

A csomópont egy régi laptopon fut, amelyet egy dízel generátor működtet. Ez a megoldás annak köszönhető, hogy Lagosban rendszeresen fordulnak elő energia- és áramkimaradások.

Megasley, aki az ország legelső aktív nigériai Lightning-csomópontját üzemelteti egy beszélgetés keretei között mesélt projektjéről a Cointelegraph munkatársainak. A nigériai férfi megosztotta vízióját arról, hogy a Lightning hálózatnak köszönhetően azonnali és alacsony költségű fizetések lebonyolítása váljék lehetővé Afrikában.

A Mempool és az Amboss feltáró szolgáltatásai szerint az üzemeltető jelenleg az egyetlen aktív csomópont a térképen Nigériában. A csomópont felpörgetésével az üzemeltető célja, hogy a Lightning-fizetéseket minél elérhetőbbé tegye az afrikaiak számára.

“A fénynek 50 ezredmásodpercbe telik, hogy átszelje a Földet. Ez gyors, de sok kiugrással ezek a milliszekundumok összeadódhatnak. És amikor egy pult előtt állsz, és arra vársz, hogy a fizetésed teljesüljön, ez frusztráló lehet.”

A cél a fizetés lehető leggyorsabbá és legolcsóbbá tétele

Megasley kifejtette, hogy szeretné, ha az afrikaiak számára a fizetés azonnali lenne és a lehető legközelebb állna az ingyeneshez. “Ha egy nigériai bitcoin tulajdonos és egy nigériai kiskereskedő is egy nigériai csomóponthoz kapcsolódik, akkor a lehető legjobb Lightning-élményt kapják” – tette hozzá Megasley.

Amikor arról kérdezték, mennyire fontos a Bitcoin-fizetések megkönnyítése érdekében világszerte kiterjedt csomóponthálózat kiépítése, Megasley kifejtette:Ha a Bitcoin sikeres akar lenni, jobb, egyszerűbb és gyorsabb csereeszközzé kell válnia, mint a már piacon lévő szereplők. Ahhoz, hogy ezt elérjük, ki kell építenünk egy kiterjedt csomóponti hálózatot szerte a világon, hogy megkönnyítsük ezeket a fizetéseket.”

Összességében tehát a A Bitcoin Lightning csomópont létrehozása Nigériában jelentős lépés a kriptopénz hozzáférhetőségének és elterjedésének növelése felé az országban és az egész kontinensen. Végső gondolatként Megasley azt reméli, hogy az afrikai magánszemélyek és vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy átvegyék az irányítást pénzügyi jövőjük felett.

Nigéria központi bankjának terve – egy készpénzmentes fizetési rendszer

A közép-afrikai frankot használó országok körében látványosan megugrott a Bitcoin elfogadása, amit a szenegáli és ghánai Bitcoin-konferenciák és fórumok is megerősítettek. Bár Nigéria ígéretes jeleket mutatott a Bitcoin befogadására, például a törvényes fizetőeszközről szóló vitát, az elavult pénzügyi rendszer további korlátozásokat vezetett be 2023-ban.

A nigériaiak például 2023-ban a kormány készpénz kivezetésére irányuló törekvéseivel összhangban magánszemélyenként hetente csak 44 dollárt, vállalkozások számára pedig legfeljebb 11 000 dollárt vehetnek fel. A Bitcoin használatára egyelőre nincsenek korlátozások. Az országban élő személyeknek a Bitcoin-hálózaton történő szabad tranzakciókhoz csupán internetkapcsolatra és egy működő telefonra van szükségük.

Továbbá az ország központi bankja (CBN) a nemrég bemutatott “Nigéria fizetési rendszerének jövőképe 2025” című dokumentumában azt írja, célja, hogy 2025-re “készpénzmentes és hatékony elektronikus fizetési rendszerrel rendelkezzen”, amely minden ágazatban támogatja a pénzügyi szolgáltatásokat. Ennek elérése érdekében a CBN számos reformot vezetett be. Ezek között szerepel az új tervezésű naira bankjegyek kibocsátása és a régiek fokozatos kivonása.

Nigéria

A készpénz használatának korlátozása mellett a CBN arra is törekszik, hogy fellendítse a lankadó központi banki digitális valuta használatát. A CBDC vonzóvá tétele érdekében tett számos lépés ellenére azonban egy tavaly októberi beszámolóból az derült ki, hogy a lakosság nagy része nem lelkesedik az ötlet iránt.