Ebben az országban még a peer-to-peer kereskedést is beszüntetnék

Nigéria az afrikai kontinens legnépesebb országa és legnagyobb kriptovaluta felhasználója. Az elmúlt években jelentős kihívásokkal szembesülő ország most a kriptovaluta szektor teljes körű szabályozásán dolgozik.

A reformkísérlet sikeressége érdekében a hatóságok számos központi szereplővel egyeztetnek, azonban egyesek attól tartanak, hogy a fejlemények visszalépést jelenthetnek a kriptovaluta-adaptációban.

A szabályozás a P2P piac felfüggesztésével kezdődhet

A P2P, vagyis peer-to-peer olyan hálózati kapcsolatokra utal, ahol az eszközök vagy felhasználók egymással közvetlenül kommunikálnak és megosztják erőforrásaikat anélkül, hogy egy központi szereplő közvetítésére lenne szükség. A nigériai kormány szerint azért van szükség a kriptovaluta szektor szabályozására, hogy megakadályozzák az illegális tevékenységek elősegítését és a helyi valuta, a naira leértékelődését.

Az afrikai ország peer-to-peer piaca 56,7 milliárd dollárt tesz ki, a szabályozások kiforrásáig pedig a közvetlen kereskedés felfüggesztését tervezik. A közlemény szerint a felfüggesztés átmeneti lehet, mivel a kormány célja egy átfogó szabályrendszer kialakítása. Az ügyet jól ismerő források szerint a szabályrendszer kidolgozásában a Nigériai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet mellett a központi bank és a BICCoN, vagyis a Nigériai Blokklánc Iparági Koordinációs Bizottság is részt vesz.

A Blokklánc Technológiai Szövetség elnöke, Obinna Iwuno úgy kommentálta az ügyet, hogy a piacon minden érdekelt fél abban reménykedik, hogy az ülésezés tisztázza az ágazat pontos szabályait. Iwuno szerint az irány egyértelműen adott, várhatóan pedig május 6-án, vagyis ma már konkrét állásfoglalás is történik a digitális eszközökkel kapcsolatban.

Reformkísérlet az iparág kitisztítására

A nigériai központi bank lehetséges kereskedelmi szabályozásra utalt, melyet intézményi szinten kívánnak integrálni. Ennek érdekében a hatóságok megtiltották a nagy fintech cégeknek, hogy KYC-azonosítás nélküli felhasználók regisztrációját engedélyezzék. Az iparág három prominens képviselője, a Monipoint, a Paga és a Palmpay pedig úgy döntött, hogy blokkol minden kriptovaluta-tranzakciót kezdeményező fiókot, és jelenti azokat a bűnüldöző hatóságoknak.

Kriptovaluták szerepe Nigériában

Az általános nézőpont a kormány intézkedéseivel kapcsolatban az, hogy a fejlemény jelentős visszalépést jelenthet a nigériai kriptovaluta kereskedők számára, akiknek a száma meghaladja a 33 milliót. A közel 220 millió lakosú országban a Statista adatai szerint a lakosság 47%-a érintkezett kriptovalutákkal 2023-ban, mely világszerte az egyik legmagasabb arány volt.

A kriptovaluták elterjedésére az afrikai országban azért volt igény, mivel a COVID-19 járvány kitörése óta az ország jelentős gazdasági kihívásokkal küzd, melyet első sorban a nyersanyag-export mértékének köszönhet. Az olajárak ingadozása mellett a politikai környezet instabilitása, a korrupció mértéke, a bizalomhiány és a devizahiány szülte meg az emberekben azt az igényt, hogy saját maguk anyagi helyzetének a védelme érdekében a kriptovaluták felé forduljanak.

Nigéria hivatalos pénzneme, a naira az elmúlt egy évben 200%-kal értékelődött le az amerikai dollárral szemben. Tavaly májusban egy dollár nagyjából 461 nairának felelt meg, míg most közel 1400 nairára van szükség ahhoz, hogy egy dollárra átválthassuk.