Több mint egymilllió darab BTC van Bitcoin ETF-ekben tárolva

A tőzsdén kereskedett bitcoin-alapokban már több mint 1 millió BTC van, derült ki a HODL15Capital által megosztott adatokból. Ez jelentős mérföldkőnek számít, és rávilágít a tényre, hogy egyre több intézményi és a kiskereskedelemi befektető teszi le voksát a bitcoin mellett.

Az elmúlt években a Bitcoin egyre inkább elfogadottá vált a hagyományos pénzügyi szektorban is. A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok lehetővé teszik a befektetők számára, hogy anélkül fektessenek BTC-be, hogy azt közvetlenül megvásárolnák. Ez a lehetőség különösen vonzó azok számára, akik elkerülnék a kriptovaluták tárolásával járó technikai és biztonsági kockázatokat.

bitcoin ETF-ek

Forrás: HODL15Capital

Gyorsan változik a piaci dinamika

Az ETF-ek januári jóváhagyása óta 11 ilyen alap összesen 855 619 BTC-t halmozott fel, ami a CoinGecko jelentése szerint a forgalomban lévő bitcoinok 5,08 százalékát teszi ki. A BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) különösen kiemelkedik vetélytársai közül, mintegy 287 168 BTC-t birtokolva, amelynek értéke körülbelül 19,8 milliárd dollár. Sőt, az év elejei indulása óta több bitcoint halmozott fel, mint a Kraken és az OKX kriptovaluta tőzsdék együttesen.

Kapcsolódó: A Bitcoin megváltoztatta a BlackRock üzleti modelljét – nem is akárhogy

Ezzel szemben a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) még mindig a legnagyobb tőzsdén kereskedett alap 289 040 BTC-vel, annak ellenére, hogy az utóbbi időben jelentős kiáramlást tapasztalt. Mindemellett egy új befektetési alapot is bejelentett, amelyet olyan kifinomult ügyfelekre szabott, akik a portfóliójukat a kriptotokenek stakingjéből származó jövedelemmel szeretnék bővíteni.

A HODL15Capital jelentése rávilágít arra a kérdésre is, hogy az ETF-ek vajon lassítják-e a saját tárcán tartott BTC-k növekedési ütemére. A jelentés szerint ugyanis 2023 és 2024 között nem volt jelentős növekedés a saját tárcán tartott BTC-k számában, hasonlóan a 2017 és 2018 közötti időszakhoz. A LookIntoBitcoin adatai alapján mindössze 1 millió cím tart 1 BTC-t vagy annál többet.

Az ETF-ek térnyerése vitathatatlanul új lehetőségeket nyit meg a bitcoin befektetési piacán, valamint hozzájárul a kriptovaluta piac stabilizációjához és legitimálásához. Az intézményi befektetők részvétele nemcsak nagyobb likviditást hoz a piacra, de előmozdítja a szabályozási környezet fejlődését is, ami végső soron pozitív hatással lehet az egész kriptovaluta iparágra.