Nocoinerek tartják sakkban a kriptós wikipédia oldalakat?

Ha kriptós wikipédia oldalról van szó, még a 36. legértékesebb kriptovalutának sincs könnyű dolga.

Néhány héttel ezelőtt a Decred, az egyre népszerűbb, Bitcoin-versenytárs tagjainak problémái voltak a Ditto PR cég teljesítményével. Mi volt a gond? Többek között az a 300 000 dollár, amelyet a Decred közösség fizetett a Ditto szolgáltatásaiért, ami mégsem volt elég a projekt Wikipédia-oldalon való feltüntetéséhez (annak ellenére, hogy ez nem tartozik Ditto hatáskörébe).

Történt ugyanis, hogy a Decred-et és sok más kriptós Wikipédia oldalt eltávolítottak, mert állítólag nem feleltek meg a szigorúan alkalmazott követelményeknek.

Az igazság azonban az, hogy sok kriptó projektnek problémái vannak a Wikipédiával, mert néhány befolyásos nocoiner rendszergazdai jogkörrel rendelkezik, és szándékosan cenzúrázzák a kriptvalutákkal kapcsolatos oldalakat – állítja a Ditto képviselője.

Decrypt felfedezte, hogy a „befolyásos nocoinerek” valóban léteznek. Pontosabban egyet biztosan találtak David Gerard, a kriptós Wikipédia oldalait őrző féltékeny troll személyében.

Gerard termékeny hozzászóló, akinek munkássága általában a Twitterre, a Redditre, a saját blogjára és a Financial Times Alphaville blogjának komment rovatára korlátozódik. Írt egy gyűlölködő könyvet is, Attack of the Fifty Foot Blockchain címmel, és dolgozik a folytatáson is. Ami még relevánsabb, Gerard most szerkesztőként dolgozik a Wikipédiánál.

A Decred abban reménykedett, hogy egy PR cég bevonása segít növelni láthatóságát a zsúfolt piacon (körülbelül 3000 érme van jelenleg forgalomban, ami közül egyre nehezebb kitűnni és ez a szám folyamatosan növekszik). De a Politea-n, az online szavazórendszeren, amelyen keresztül a Decred tagjai gyakorolják a jogaikat, olyan vádak hangzottak el, hogy a New York-i székhelyű Ditto mégsem tett eleget.

„A Decred eddig elért teljesítményének elég indoknak kellene lenni, hogy legyen egy állandó Wikipédia oldala. A teljes kifizetett összeghez képest ez azonban komoly hiányosság” – zúgolódott az egyik tag.

Forrás: Decrypt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.