Nőnapi ajándék a Firefoxtól: Minden “BITCH” már “BOSS”

A Mozilla Firefox legújabb fejlesztésével most a nőknek kedvez és a gyűlöletbeszédet próbálja visszaszorítani. Meglehet, nem mindenkinek lesz ínyére a frissítés, a fejlesztők azonban maximálisan biztosak benne, hogy ezzel egy jobb böngészési élményt nyújthatnak felhasználóik számára.

A Firefox nemrégiben a „Firefox B!Tch to Boss” kifejezéssel bombázta meg felhasználóit. Ez lényegében azt foglalja magába, hogy az interneten megjelent összes „BITCH” szót (melyet talán nem kell magyaráznunk) a „BOSS” szó fogja felváltani. Úgy tűnik tehát, a fejlesztők is felhúzták a kesztyűt és beálltak a feministák körébe. És míg a legtöbb böngésző a szoftverfejlesztéssel és az innovációval foglalkozik, a Mozilla másfajta meglepetésekkel próbál behódolni. Sokak szerint azonban ezzel a lépésével nem igazán fog sokra menni, és hamarosan búcsút mondhat a már meglévő felhasználói bázisának is.

A 2021-es böngészőháború

A böngészőháború már évek óta tart. Egykor még a Microsoft Internet Explorernek köszönhettük az internetes szörfözés lehetőségét, aztán megjelent a Firefox, majd a Google Chrome is – melynek elég komoly innovációs hatása volt a böngészőtechnológiára. Azóta a Brave böngésző aratja a babérokat, mely nemrégiben már megkezdte a saját keresőmotorja kiépítését is.

Az egymás fölé kerekedés tehát újra szikrát kapott, a Mozilla azonban most másfelől próbálja magához édesgetni a felhasználókat. A mai világban, ha böngészőt kell választanunk, az általa nyújtott biztonságot és a nyitottságot helyezzük előtérbe. Olyan böngészőt szeretnénk, mely technikailag fejlődik és aktívan próbálja javítani az esetleges felmerülő problémákat – nem pedig olyat, mely belefeledkezik a versengésbe. Sokan pedig úgy vélik, a Firefoxnál pontosan ez történik. A böngésző fejlesztői azonban elmondták, hogy a Mozilla fő célja, hogy hozzájáruljon az egyéni jogok megtartásához, valamint a nemek közti különbségek eltörléséhez az online térben. Ebből kiindulva vezetnék be a böngésző már említett legújabb funkcióját, mely a nők ellen irányuló gyűlöletbeszéd problémáját küzdené le. Ez pedig csöppet sem régimódi gondolkodás, hiszen napjainkban már elég érzékeny témává vált a nők egyenjogúságának biztosítása.

Az éremnek azonban, mint tudjuk, két oldala van. Számos kritikus úgy gondolja, a fejlesztéssel a nőket „idős, bajba jutott lányokként” kezelik, akiknek külső segítségre van szükségük ahhoz, hogy megbirkózzanak a világgal. Nos, így vagy úgy, a lehetőség adott. Mi pedig kíváncsian várjuk, merre fog billenni a mérleg.