Elképesztő mértékben nőtt 2019-ben is a szupergazdagok vagyona

Mialatt az eminens és fölöttébb haszontalan közgazdászok azon meditálnak, hogy miért lódult meg az általuk évtizedek során preferált pénzügy- és gazdaságpolitika miatt a jövedelmi egyenlőtlenség a világon, addig a szupergazdagok nem tétlenkedtek és 2019-ben újra sikerült rekordot dönteniük vagyonfelhalmozásban. Az Egyesült Államokban és szerte a világon tovább szélesedett a gazdagok és szegények közötti jövedelmi szakadék.

A Bloomberg megjegyzi, a top 500 leggazdagabb személy vagyona a világon 25%-kal nőtt egyetlen év alatt, méghozzá meglehetősen unortodox módokon.

Unortodox módokon, hiszen míg a korábbi években a bankárok, iparmágnások és IT cégek vezetői gyarapodtak a legnagyobb ütemben, addig az évben új szektorok friss jövevényei is felkerültek a listára. Vegyük máris Kylie Jenner modellt és valóságshow celebet, aki az évben vált a világ legfiatalabb milliárdosává miután a kozmetikai vállalkozása partnerségre lépett az Ulta Beauty-vel és értékesítette a vállalata 51%-át 600 millió dollárért.

Egy a YouTube-on befutott koreai család is felkerült a szupergazdagok listájára köszönhetően a 4 milliárd megtekintésnél járó “Baby Shark, doo-doo doo-doo doo-doo” gyerekdaluknak.

Egy másik példa Willis Johnson, aki 1.9 milliárd dollárt halmozott fel egy roncstelep hálózat kiépítésével, ahol sérült autókat értékesít. Ez csak néhány unortodox mód a vagyonteremtésre 2019-ből.

A fundamentális probléma ugyanakkor továbbra is fennáll: a jelenleg uralkodó gazdasági és pénzügyi rendszer a szupergazdag 0.1%-nak kedvez, míg a maradék 99.99% csak próbál talpon maradni. A Bloomberg Milliárdosok Index 2019-ben 1.2 billió dollárral nőtt és ezzel az összvagyonuk eléri az 5.9 milliárdot.

Mindössze 52 fő veszített vagyonából, Jeff Bezos például 9 milliárd dollárt bukott, de csak azért mert sokba került kifizetni a volt feleségét, aki szintén ott figyel a listán. Ezzel szemben a nyertesek szűk rétege a 7 milliárd veszteshez képest (ilyenkor jönnek a mainstream közgazdászok azzal, hogy ‘de hát több milliárd embert emeltünk ki a mélyszegénységből’ stb. szöveggel, csak azt felejtik feltenni maguknak, hogy mégis milyen áron) jóval-jóval nagyobb.

Itt van néhány az év nyertesei közül:

  • A 172 amerikai milliárdosnak 500 milliárd dollárral nőtt a vagyona. Mark Zuckerbergé 27.3 milliárddal Bill Gatesé 22.7 milliárddal.
  • Tovább nőtt a kínai milliárdosok száma a top 500-as listán. Már 54-en vannak és ezzel a második legnépesebb nemzet az USA után. He Xiangjian, egy kínai klímagyártó feje lett az első, akinek a vagyona egy év alatt 79%-kal 23.3 milliárdra nőtt.
  • Az orosz milliárdosok vagyona 51 milliárddal nőtt ami 21%-os növekedést jelent. A vagyonuk növekedése mögött a magára találó orosz részvénypiac és a rubel erősödése áll.
  • Az új milliárdosok között van Anthony von Mandl, aki a “White Claw” alkoholos ízesített szóda gyártója, és a hongkongi Lo család, akik szójatej gyártásával szedték meg magukat.
  • Egyetlen magyar se került fel a listára.

2020-ban feltételezhetően tovább fog nőni a szupergazdagok és szegények közötti jövedelmi egyenlőtlenség, különösen annak tükrében, hogy az EKB még mindig mennyiségi könnyítésben (QE) látja a megoldást az unió gazdaságainak felpörgetésére, illetve a FED is hasonló lépésekhez folyamodhat Trump nyomásásra a 2020-as választási évben. A friss milliárdos listával az Egyesült Államokban a legvagyonosabb 0.1% 1929 óta soha nem látott részesedést szerzett az ország összvagyonából, ami egy újabb jele annak, hogy nem fair irányban haladnak a dolgok se az Egyesült Államokban, se másutt a világon.