Nulla! Ennyi jövedelemadót fizet Musk, Bezos és Gates

A világ három leggazdagabb embere, NEM fizet személyi jövedelemadót az Egyesült Államokban. A kisemberekről a gatyát lehúzzák a kormányok, a nagyok élnek, mint hal a vízben.

Hihetetlen, de igaz. A három leggazdagabb amerikai állampolgár nem fizet adót. Egy fillért sem, holott óriási pénzeket tesznek zsebre minden évben. Az Amazon feje Jeff Bezos becsült nettó vagyona 183 milliárd dollár, a Microsoft-ot alapító Bill Gates-é 118 milliárd, a Tesla atyjának, Elon Musk-nak pedig 140 milliárd dollár. Mindannyian olyan államokban élnek, ahol a jöveldelmeik után nem kell adót fizetni. Bezos és Gates a nyugati parton Washington államban élnek, míg Musk Texasban. Musk egyébként néhány napja jelentette be, hogy Kaliforniából Texasba költözött, eladta a villáját és azon van, hogy a Marson építsen egy űrbéli várost.

A Forbes magazin, az amely minden évben összeállítja a világ leggazdagabb embereinek híres rangsorát, most a leggazdagabbak zsebében kezdett el túrkálni. Az elején szögezzük le azt, hogy az Egyesült Államokban összesen 9 olyan állam van, amelyben nem kell fizetni jövedelemadót. Ezek között van Florida, Alaska, Nevada, Dél-Dakota, Texas, Washington, New Hampshire, Tennesse és Wyoming államok. A világ legpénzesebb vállalkozói tehát ezekben az államokban vígan élhetnek anélkül, hogy fájna a fejük a kötelezően fizetendő adó miatt. A Forbes információi szerint a Wall Street két legbefolyásosabb befektetője Carl Ichan és Paul Singer neve is szerepel azon gazdagok listáján, akik nem fizetnek egy petákot sem.

Örülnénk évi 3000 forintos jövedelemadónak

Warren Buffet, a világ ötödik leggazdagabb embere, aki gyakran kritizálja a kriptovalutákat és a kripto-ökoszisztémát, évente 2 millió dollárt fizet az amerikai adóhatóságnak. Habár így soknak tűnhet, minden csak viszonyítás kérdése. Ez a 2 millió dollár a Buffet által megkeresett éves bevétel mindössze 0,05%-a. Tehát olyan mintha ma Magyarországon egy átlagos ember egy évben befizetne körülbelül 3000 forint jövedelemadót. De jó is lenne ennyivel letudni az adófizetést!

Az egyik legnagyobb adóelkerülő mágus azonban egyértelműen Jeff Bezos. Az Amazon 2019-ben 11,6 milliárdos nyereséggel zárta az évet. Ezután tetemes összegű adót kellett volna fizetnie, de a raktárak áthelyezésével, egyes üzemek bezárásával olyan ügyesen forgatta meg a lapokat Bezos, hogy a különböző szövetségi államok nyújtotta adójóváírásokat kihasználva, nemhogy nem fizetett adót, de még pénzt is kapott különféle engedmények formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük