Nyolc intézményen keresztül teríti Kína az új digitális valutáját

Bár hivatalosan még nem erősítették meg a hírt, egyes források szerint a Kínai Népbank első körben az online kiskereskedelmi óriásnak, az Alibabának, a Tencent internetes cégnek, valamint öt bankszervezetnek és egy eddig ismeretlen szervezetnek adja a kínai CBDC-t, azaz a központi bank digitális valutáját.

Az első kedvezményezettek

A Forbes augusztus 27-én jelentette be a hírt, Paul Schulte, a Kínai Építőipari Bank volt vezetőjére hivatkozva, hogy a kínai CBDC (central bank digital currency) első kedvezményezett vállalatai az Alibaba, a Tencent, a Kínai Építőipari Bank, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank, a Bank of China, a Kínai Mezőgazdasági Bank, illetve az Union Pay kínai bankszövetség lesznek. Állítását egy névtelen forrás is megerősítette, hogy valóban ez a hét szervezet szerepel az elsők között, akik megkaphatják a kínai CBDC-t, amelyet DC/EP névvel illetnek – a digital currency/electronic payments rövidítése után. Egy névtelen nyolcadik kedvezményezett is csatlakozik majd a DC/EP kedvezményezettek csoportjához. Ezenkívül a forrás azt is állította, hogy a technológia már készen áll a bevezetésre, és a DC/EP akár idén november 11-én elindulhat.

Állítólag ez a hét intézmény felel majd azért, hogy a DC/EP tokenek eljuthassanak a kínai állampolgárokhoz illetve azon más entitásokhoz, akik a jüanban bonyolítanak tranzakciókat. A forrás hozzátette azt is, hogy Kína központi bankja szívesen terjesztené a DC/EP digitális valutát közvetítő bankokon keresztül az Egyesült Államokban lévő vevőinek is, bár erre még várniuk kell.

A DC/EP a Facebook Libra előtt debütál

A Facebook grandiózus digitális pénzkibocsátási bejelentése óta fénysebességre kapcsolt Kína digitális valutájának fejlesztési üteme. Ennek elsődleges oka, hogy ugyan a Facebook és közösségi média alkalmazásai Kínában blokkolva vannak, de a projekt képében potenciális veszélyforrást sejtenek Kína döntéshozói. A Libra puszta projekt segítségével több mint 2 milliárd ember juthat egy olyan globális vállalati konzorcium által irányított fizetőeszközhöz, ami Kína pozícióit is veszélyezteti.

Ezért tűnik úgy, hogy Kína még azelőtt kibocsáthatja a CBDC-t, hogy a Facebook hivatalosan is elindítja a Librát. Ezenkívül Yang Dong, a kínai Renmin Egyetem igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a Libra valójában motiválja a kínai CBDC tervezőit, hogy vonjanak be nem kormányzati szervezeteket a kibocsátási valamint a fejlesztési folyamatba is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük