Ők a 10 legjobban fizetett vezérigazgatók az USA-ban

A legjobban fizetett amerikai vezérigazgatók közül néhányan kilenc számjegyű millió dolláros fizetést kaptak, és a vezérigazgatói javadalmazás túlnyomó többsége részvényjuttatásokhoz kötődik. Összességében az indexben szereplő vezetők átlagosan 196-szor annyit kerestek, mint az S&P 500 cégek alkalmazottjainak az átlaga, szemben a 2022-es 185-ös értékkel.

Ez a Visual Capitalist által készített grafikon az S&P 500-as cégek 10 legjobban fizetett vezérigazgatóját mutatja a The Wall Street Journal és a MyLogIQ elemzése alapján.

ceos

A teljes fizetés magában foglalja a részvényjuttatásokat és a készpénzes fizetést is.

A legjobban kereső S&P 500 vezérigazgatók 2023-ban

A lista élén Hock Tan, a Broadcom chipgyártó vállalat vezérigazgatója áll, 161,8 millió dolláros éves kompenzációval 2023-ban. Az Nvidiához hasonlóan a vállalat is profitált az AI-technológiák iránti megugró keresletből. A Broadcom szállítja az adatközpontokban használt hálózati chipeket a nagy technológiai vállalatok számára, köztük a Microsoft beszállítója is. 2022 és 2023 között Tan fizetése megduplázódott, és az alkalmazottak mediánbérének 510-szeresét keresi.

A képzeletbeli pódium második fokán a Palo Alto Networks vezérigazgatója, Nikesh Arora áll 151,4 millió dolláros éves kompenzációval. A Palo Alto az IT biztonság és kibervédelem területén szerez egyre nagyobb piaci részesedést. Arora az egyetlen vezérigazgató, aki a 2022-es listán nem volt a top 10-ben.

A harmadik helyre Stephen Schwarzman került, aki a világ legnagyobb privát tőke befektetési cégét, a Blackstone-t vezeti. A vállalatvezető 119,8 millió dolláros fizetéscsomagját a részvények árfolyamának tavalyi 83%-os emelkedése húzta fel. A cég a világ legnagyobb tulajdonosa a kereskedelmi ingatlanoknak, összesen mintegy 12 500 ingatlannal rendelkeznek globálisan.

Eközben az Apple vezérigazgatója, Tim Cook 63,2 millió dollárt kapott 2023-ban – ez meredek csökkenés az előző évben szerzett 99,4 millió dollárhoz képest. Ez a ritka fizetéscsökkentés egyrészt a részvényesek ellenkezésének, másrészről magának Cooknak a kérése volt.

Összességében a 10 legjobban fizetett amerikai vezérigazgató közül négy a technológiai szektorban tevékenykedik, és mindegyikük cége kétszámjegyű részvényárfolyam-emelkedést könyvelhetett el 2023-ban.

A vezérigazgatói fizetések megduplázódtak az elmúlt évtizedben

Az alábbiakban bemutatjuk a vezetői keresetek növekvő nagyságrendjét 2013 óta
vezérigazgató fizetések

A teljes fizetés magában foglalja a részvényjuttatásokat és a készpénzes fizetést is.

Amint láthatjuk, az S&P 500 vezérigazgatóinak medián teljes javadalmazása több mint 8%-kal ugrott meg 2022 és 2023 között. Továbbmenve, ez a szám az elmúlt 10 év során kétszeresére nőtt, mivel az amerikai részvénypiac értéke az alacsony kamatlábak időszakában jelentősen megugrott. Összességében a vezérigazgatói fizetések gyorsabban nőnek, mint a munkavállalók mediánbére. Ez a szakadék a vezérigazgatók és a munkavállalók között pedig hosszú évek óta folyamatosan növekszik. Összehasonlításképpen: az S&P 500-as cégek alkalmazottainak mediánbére 2023-ban 81 476 dollár volt.

A vezérigazgatói javadalmazás gyakran a vállalat pénzügyi teljesítményéhez kapcsolódik, amelyet a részvényárfolyamok mozgásával és az osztalékfizetéssel mérnek. Emellett a vezérigazgatói fizetések emelkedéséhez nagyrészt a vezérigazgatóknak nyújtott részvényjuttatások is hozzájárulnak.

Az Equilar elemzése szerint az S&P 500 vezérigazgatói javadalmazás 70%-a részvényjuttatásokból származik, ami 2023-ban átlagosan 9,4 millió dollárt tett ki