Az Nvidia lehet a Dow Jones index következő komponense

A Dow Jones Industrial Average (DJIA), közismertebb nevén a Dow Jones index, az egyik legfontosabb és legismertebb tőzsdei index, melynek története 1896-ig nyúlik vissza. Az eredetileg 12 vállalatból álló index mára 30 ipari óriásvállalatot tartalmaz, kiválasztását pedig egy speciális bizottság végzi különböző szempontok alapján.

Az Nvidia elmúlt években mutatott teljesítménye jogosan veti fel a kérdést, hogy mikor kerül bele a Dow Jones indexbe a leginkább felkapott tech-részvény, mely mára a világ harmadik legértékesebb vállalatává tette a számítástechnikai vállalatot.

Bekerülés a Dow Jones indexbe

Az Egyesült Államokban jegyzett vállalatok számára óriási mérföldkő bekerülni a Dow Jones indexbe, mely jelenleg mindössze 30 részvényt tartalmaz, a változások pedig igencsak ritkák. Az eredetileg 12 vállalatot tartalmazó index a diverzitás megőrzése végett számos iparág részvényeit tartalmazza, azonban az elmúlt 15 évben leginkább tech-részvények kerültek bele.

Az árfolyamsúlyozású index esetében az egyes részvények árát összeadják, majd ezt elosztják az ún. Dow Divisor osztóval, mely korrigálja az olyan eseményeket, mint a részvényfelaprózás és egyéb tőkeműveletek. Az indexbe való bekerüléshez eleget kell tenni a tartós növekedésnek, a befektetői érdeklődésnek és az iparági képviseletnek. A vállalatnak az Egyesült Államokban kell bejegyzésre kerülnie, amerikai székhellyel és jelentős amerikai bevétellel. Fontos, hogy a vállalat ne a szállítmányozás (GICS kód: 2030) vagy a közművek (GICS kód: 55) szektorban szerepeljen. Az előbb említett feltételek mellett az index legdrágább részvénye nem lehet tízszer drágább, mint a legolcsóbb komponens.

Az Nvidia részvényárfolyamának alakulása

Az Nvidia részvényárfolyama (NASDAQ: NVDA) az elmúlt öt évben jelentős növekedésen ment keresztül. A COVID-19 okozta pánik és a 2022-es medvepiac ellenére 2019 óta közel 3300%-ot emelkedett a jelenleg 1150 dollár körül kereskedett részvény, ezzel pedig az Nvidia a világ harmadik legértékesebb cégévé vált a maga 2825 milliárd dolláros értékével.

Az Nvidia részvényárfolyamának alakulása 2019 óta, forrás: TradingView

A jelenlegi árfolyam alapján az NVDA részvény nem kerülhetne be az indexbe, mivel a Dow Jones legkisebb komponense, az Intel Corp. (NASDAQ: INTC) 30 dollár körül kereskedik, azonban a negyedéves beszámolóval együtt Jen-Hsun Huang vezérigazgató, hogy 10:1 arányban felaprózzák a részvényeket június 10-től, ezzel pedig jelenlegi árfolyam alapján 115 dollárba kerülne egy Nvidia részvény.

Habár a vállalat értékére nem lesz változással a részvények felaprózása, a lakossági befektetők számára sokkalta elérhetőbbé válik, ezzel pedig növelve a részvény rugalmasságát és likviditását is. Az elemzők szerint ez a felaprózás a Dow Jones-ba való bekerülés miatt vált életszerűvé, mivel ezáltal a részvény súlya nem fog túl nagy befolyást gyakorolni az index alakulására. A Dow Jones legnagyobb komponensei jelenleg az Unitedhealth Group (UNH – 481 dollár) és a Goldman Sach Group (GS – 454 dollár) részvényei.

Érvek a bekerülés mellett

Kétség sem fér hozzá, hogy az Nvidia az elmúlt két év leginkább felkapott részvényévé vált, mellyel globális szinten változtatta meg a befektetési szokásokat. Az AI-őrület kapcsán előkerülő részvény bekerülésének segít, hogy az Intel részvénye az elmúlt időben nemigazán forog, a bizottság számára pedig kisebb rizikóval jár egy technológiai részvényt lecserélni egy másik technológiai részvénnyel.

Szintén a bekerülést támasztja alá, hogy az elmúlt időszakban bekerülő részvények közül mindegyik eszközölt részvényfelaprózást. A technológiai szegmensből a Microsoft (MSFT – 425 dollár) és az Intel 1999-ben került be, az Apple (AAPL – 190 dollár) az AT&T-t váltotta 2015-ben, míg az Amazon (AMZN – 181 dollár) a General Electric-et kiszorító Walgreens Boots rovására került be 2018-ban.

Az Nvidia az előbbi okokból kifolyólag tökéletes választás lehet a Dow Jones index számára, a legtöbben pedig csak azt mantrázzák, hogy nem a bekerülés, hanem annak időpontja a kérdés.