Az Olasz Központi Bank az EU irányelv, blokkláncra gyakorolt hatását vizsgálta

Az Olasz Központi Bank (Bankitalia) egy nemrégiben kiadott dokumentumában a bitcoin, a kriptovaluták, a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológia (DLT) témáival foglalkozott részletekbe menően. A jelentésben megvizsgálta az új európai irányelv (PSD2) fizetési szolgáltatásokra gyakorolt hatásait is.

A hivatalos dokumentum igen terjedelmes, több, mint 340 oldalas. 100 oldalon keresztül foglalkozik csak a kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával. Emellett kitérnek a pénzmosás elleni irányelv (No. 2015/2366 / EU – AMLD5) várható hatásaira, valamint a PSD2 és a kriptovaluták között jelentkező problémákra.

A blokklánc előnyei

A banki-, a pénzügyi és a fizetési szolgáltatások világában a közelmúltban jelentős változások következtek be, amelyeket a technológiai innováció fejlődése és az új szabályozási rendszer, különösen a PSD2 irányelv okozott. Az európai döntéshozók a PSD rendszert az új eszközökre is kiterjesztették.

A technológiai innovációknak köszönhetően megjelent a blokklánc technológia, amely egyrészt lehetővé tette a kriptovalutákkal való nemzetközi kereskedést, amely a peer-to-peer (P2P) tőzsdék segítségével valósult meg. Másrészről viszont haszontalanná váltak a hatóságok általi központosított nyilvántartások használata. Magától értetődik tehát, hogy megváltozott a tranzakciókban résztvevő harmadik felek, azaz a közvetítők, valamint a bankok szerepe.

A technológiai forradalom hatásai

A dokumentum a technológiai forradalom következményeire is kitér. Többek között a blokklánc szerepére, a funkcióira és a perspektíváira. A blokklánc egy olyan többcélú eszköz, amelyet sok banki és pénzügyi szolgáltatásban lehet könnyedén használni és már most számos európai bank próbálja rendszerébe integrálni.

A jelentés vizsgálja továbbá a kriptovalutákat is. Nemcsak általánosságban, hanem a természetükből fakadó negatív következményeket is, mivel elősegíthetik a pénzmosást, illetve az illegális tevékenységeket. Több oldalon azt taglalják, hogy a kriptovaluták elterjedése milyen hatást gyakorolhat a tradicionális banki és pénzügyi szolgáltatásokra is. A tanulmány emellett próbálja azonosítani a banki-, a pénzügyi és a fizetési szolgáltatások felépítéséből fakadó kockázatokat, valamint javaslatot tesz a hagyományos bankrendszer átalakítására is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük