Lassan lejár az AMLD5 felkészülési idő, január 10-e az utolsó nap

A kriptovaluta vállalkozásoknak kevesebb mint egy hónapjuk maradt, hogy megfeleljenek az új AMLD5 uniós pénzmosás elleni jogszabályoknak.

A legfontosabb változás a pénzforgalmi szolgáltatókat érintik, amelyek kötelesek lesznek KYC (‘ismerd az ügyfeled’) eljárásokat bevezetni. Ezenkívül szintén kötelesek lesznek nyomon követni a tranzakciókat és gyanús tevékenység esetén és azt jelenteni a bűnüldöző szervezeteknek.

A szabályozók 2018 tavaszán hagyták jóvá a frissített jogszabályokat és a kriptovaluta vállalkozásoknak 18 hónap állt rendelkezésre a felkészülésre. A határidő január 10-én jár le és amennyiben a pénzügyi  szolgáltatók nem felelnek meg az előírt követelményeknek, pénzbírságot kell fizessenek, de a bezárás opciója is fennáll.

Az 5AMLD hatással lesz a legnépszerűbb nemzetközi kriptotőzsdék, mint a Binance, Coinbase UK, BitBay, Bitpanda stb. európai működésére, de a magyar váltóknak és brókereknek, mint a Coinmixed, MrCoin és CoinCash is teljesíteniük kell az előírtakat. Az új törvények egyben kötelezik a vállalkozásokat a tulajdonosokkal kapcsolatos információk nyilvános hozzáférhetővé tételére is.

Judith Sargentini holland és brüsszeli politikus szerint az EU több milliárd eurót veszít illegális tevékenységekhez köthető pénzügyi mozgások és pénzmosás miatt (melyre a teljes kép végett hozzá kell tenni, elsősorban nem a kriptovaluta vállalkozások bűne, hanem a hagyományos pénzügyi intézeteké):

Több milliárd eurót veszítünk a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és az adóelkerülések miatt, amit pedig kórházak, iskolák és infrastruktúra finanszírozására kellene használni”, nyilatkozta a jogszabály elfogadásakor Sargentini. “Keményebb intézkedéseket vezetünk be, kiterjesztve a pénzügyi szervezetek munkáját az ügyfelek átvilágítására.”

A legtöbb uniós országban már elfogadták az AMLD5 miatt szükséges törvényváltoztatásokat, sőt, volt olyan ország, mely jóval szigorúbb törvénykezést vezetett be.