Olaszország nem kap orosz gázt Ausztria “malőrje” miatt

Nem kap Olaszország orosz gázt a vele szomszédos Ausztria hibája miatt – jelentette be az orosz gázipari órias, a Gazprom PJSC. A földgáz szállítmányok a szombati nap folyamán kerültek felfüggesztésre az olasz Eni SpA olaj- és gázvállalat irányába.

Az aggasztó hírt az Eni egy, a hivatalos weboldalán megjelentetett nyilatkozatban erősítette meg.

„A Gazprom tudomásunkra hozta, hogy nem képes az általunk igényelt gázmennyiség biztosítására, ugyanis nem lehetséges a földgáz átszállítása Ausztria területén keresztül. Ennek következtében a mai földgáz szállítmány nem fog megérkezni az Eni-hez a Tarvisio átkelőn át. Az Eni bővebb tájékoztatást további információk birtokában ad majd”, olvasható online.

Az Eni szóvivője szerint ennek ellenére Ausztriába továbbra is folytatódik a földgáz szállítmányozása a Gazprom által.

„Jelen pillanatban azon dolgozunk, hogy konzultáljunk a Gazprom-mal a szállítmányok újraindítását illetőleg.”

A Gazprom közleménye szerint az Olaszországba Ausztrián keresztül zajló szállítmányozás amiatt lett felfüggesztve, mert az osztrák hatóságok megtagadták a szállítási kérelmet. Ezen döntésüket a dél-európai országban nemrégiben végbement parlamenti választások következtében bekövetkezett változásokkal indokolták.

Az Olaszországba érkező orosz földgáz nagy része Ukrajnán át, a Trans Austria gázvezeték révén jut el a Tarvisio ellenőrzőponthoz, amely Észak-Olaszországban található – az olasz-osztrák határon.

Mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát, Olaszország földgáz tartalékainak 95%-át import útján szerezte s ebből 45%-nyit Oroszországtól vett át. Napjainkra ezek az értékek jócskán megváltoztak, Olaszország – a legtöbb európai országhoz hasonlóan – megpróbál elszakadni Oroszországtól és Észak-Afrikából beszerezni a szükséges földgázt. A felfüggesztést megelőzően Olaszország tartalékainak mindössze már csak 10%-át importálta az oroszoktól.

„A leköszönő olasz miniszterelnök, Mario Draghi, az utóbbi időben azon szorgoskodott, hogy megbízható gázellátást biztosítson Olaszország számára. Ezt annak okán tette, hogy megóvja az országot az esetlegesen fellépő problémáktól, amelyek az EU országait sújthatják, ha Oroszország bekeményít. Így nem okozna különösebb fejtörést, ha nem kapna Olaszország orosz gázt, hiszen elegendő alternatíva áll rendelkezésére”, írta a Bloomberg.