Olyan pénzt szeretnék, amit egyetlen állam sem tehet tönkre – interjú David Chaum kriptográfussal

David Chaum a kriptográfia egyik legnagyobb úttörője, aki nemrég került ismét a figyelem középpontjába, a Praxxis kvantumbiztos blokklánccal és az Elixxir adatvédelmi technológiával. Chaum többek között azzal vált ismerté, hogy 1982-ban doktori disszertációjában először ő írt a metaadatok védelméről és a blokklánc technológia felhasználásáról. Ezenkívül 1995-ben az ő cége hozta létre az első digitális valutát, az e-casht. Jelenlegi projektjével, az xx hálózattal és messengerrel Chaum nem kevesebbet akar, mint visszaadni az embereknek a magánéletüket, lehallgatások, NSA és online megfigyelés nélkül.

Mint arról korábban már írtunk, egy olyan kommunikációs protokollt hozott létre, amelyen keresztül valóban titkosításra kerülnek az üzenetek, dokumentumok, képek és fizetési tranzakciók. Az alkalmazás ugyanis az úgynevezett metaadatokat is titkosítja, ezzel harmadik személy nem láthatja a küldő és a fogadó fél tevékenységeit. Az üzenetküldő alkalmazás béta verziója március 4. óta Android és iOS készülékeken is elérhető. A német BTC-Echo most interjút készített a feltalálóval, David Chaum-mal, amelyből kiderül, hogy mit gondol a híres kriptográfus a biztonságos üzenetküldési megoldásokról, illetve a konkurencia, a WhatsApp és a Telegram által használt technológiáról.

BTC-ECHO: Az xx messenger a lehető legnagyobb adatvédelmet kívánja biztosítani a felhasználóinak. Az üzenetek titkosítása már régóta felkapott téma. Még a WhatsApp, a világ legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatása is titkosítási megoldásokat kínál. Nem kapcsolt későn az xx messenger?

David Chaum: A végpontok közötti titkosítás fontos ugyan, de az adatvédelemnek csak egy aspektusa. A metaadatokból származó felhasználói tevékenység grafikonja annyit mutathat meg egy felhasználóról, mint maga az üzenet tartalma. A gépi tanulás megjelenésével elfogadottá vált ezen adatok gyűjtése és elemzése annak érdekében, hogy megismerjük a felhasználók személyazonosságát és jövedelmezően használjuk fel azt. Hosszú utat tettünk meg, de még hosszú utat kell megtennünk és az xx messenger az első olyan új generációs alkalmazás, amely teljes mértékben megvédi az online kommunikációt.

BTC-ECHO: Tisztességes embernek miért is kellene aggódnia a metaadatai miatt? A mottó nem igaz, miszerint, akinek nincs mit rejtegetni, annak félnie sem kell?

David Chaum: Ezt a mottót a történelem során már többször megkérdőjelezték. Bármely demokratikus társadalomban kötelező a gondolatok és a hiedelmek szabad megosztása. Sajnos azt láttuk, hogy a magánszervezetek metaadat alapú elemzéseket használnak fel a demokratikus választások manipulálására, a kormányok pedig ugyanezeket az információkat arra használják fel, hogy bizonyos népcsoportokat elnyomjanak. Az, hogy félni kell-e vagy sem azon (gyakran ismeretlen) felek kezében van, akik az adatainkhoz hozzáférnek. A blokklánc elképzelésnek az az alapja, hogy a pénzügyi infrastruktúra ellenőrzését az emberek kezébe helyezze, mivel a központosított szervezetek hibásnak bizonyultak. Ugyanezt a megközelítést kell alkalmaznunk a személyes adataink ellenőrzésekor is.

BTC-ECHO: A szabályozó és a bűnüldöző szervek szemében az adatvédelmi technológia természetesen egy tüske. Gondoljunk például a Bestmixer.io bitcoin keverőre, amelyet az Europol tavaly lefülelt. Vagy az FBI és az Apple között folyó vitára, amikor az Apple nem járult hozzá az iPhone telefonok dekódolásához még 2016-ban. Nem tart attól, hogy az xx messenger vagy a teljes xx hálózat a Bestmixer.io sorsára jut?

David Chaum: Számos kulcsfontosságú szabályozóval és rendészeti személlyel beszéltünk és úgy véljük, hogy a privát kommunikáció és a személyes készpénzes tranzakciókkal történő fizetések évszázadok óta léteznek. Ezek kritikus fontosságúak az erős gazdaságok növekedése szempontjából. A decentralizált hálózatok lényege, beleértve az xx hálózatot is az, hogy ezeket egy közösség kezeli és irányítja. Mivel a kormányzati szabályozók és a bűnüldöző szervek a közösség érdekében dolgoznak, így ezeknek a platformoknak tükrözniük kell az érdekeket. Nem gondoljuk azt, hogy bármely kormányzati ügynökség betilthatná a készpénzes tranzakciókat. Ugyanez vonatkozik az xx hálózat tranzakcióira is.

BTC-ECHO: Középtávon az Elixxir nemcsak a kommunikációt, hanem a tranzakciókat is titkosítja. A tervezett xx hálózatban az Elixxir a Praxxis blokklánccal együtt biztosítja, hogy senki sem látja, ki és mit adott át egy másik személynek. A kriptotérben már számos projekt létezik, mint például a Monero vagy a Zcash, amelyek kifejezetten az adatvédelemre koncentrálnak. Ez nem elég?

David Chaum: Az adatvédelem elég szubjektív. Ezen adatvédelmi láncok némelyike ​​fontos lépést tett a funkcionális adatvédelem felé. A kérdés itt nem az, hogy elegendő mértékben decentralizáltak-e, hanem az, hogy erősek és biztonságosak-e ahhoz, hogy mindenhol használható, digitális valutákká váljanak. Ezen platformok egyike sem foglalkozik azzal a kérdéssel például, hogy vannak-e hibák a ma alkalmazott kriptográfiai szabványok között. A jövő pénznemének nem szabad olyasvalaminek lennie, amelyet az állami szereplők nem tehetnek tönkre. Az Ön által megnevezett jelenlegi adatvédelmi blokkláncok nagyságrenddel lassabbak, mint amire ma a globális felhasználói bázisnak szüksége van. A Praxxis blokklánc viszont lineárisan méretezhető és könnyen skálázható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük