David Chaum legendás kriptográfus xx hálózatának tokenjét már nyilvánosan értékesítik

Az xx egy olyan hálózat, amely lehetővé teszi azt, hogy az emberek lenyomozhatatlanul tudjanak kommunikálni egymással. A felhasználói adatokhoz még a hatóságok vagy a személyes adatokat gyűjtő cégek sem férhetnek hozzá. A hálózatot támogató xx token január 23. és március 20. között kerül értékesítésre.

Már kapható az xx token

Az xx tokent március 20-ig nyilvánosan, bárki számára megvásárolható. A projekt célkitűzése az, hogy 23 millió dollár friss tőkéhez jussanak, amit a hálózat fejlesztésére kívánnak fordítani. A digitális tokent és a hálózat alapelveit Dr. David Chaum hozta létre, aki az Elixxir és a Praxxis projektek alapítója is egyben. A platform támogatni fogja a decentralizált üzenetküldést és a fizetést, amelyet a felhasználói adatvédelem és az online biztonsággal kapcsolatos aggodalmakra reagálva alakítottak ki.

Az xx hálózat két projekt és csapat technológiáját integrálja az Elixxir-t és Praxxis-t, amelyeket Dr. Chaum vezet. Az Elixxir technológia az adatvédelemre szolgál úgy, hogy a végpontok közötti titkosítást ötvözi a metaadat keverő hálózattal, amely elrejti az üzenetküldés és a fizetések metaadatait. Az Elixxir az üzeneteket és a fizetéseket összekeveri, megsemmisítve az összes metaadatot. Ezzel megakadályozza azt, hogy harmadik felek láthassák azt, hogy a felhasználó üzenetet vagy fizetést küldött el. A Praxxis kifejlesztett egy új generációs, kvantumbiztos blokkláncot, amely egyedi konszenzus mechanizmust használ. A tranzakciók összekeverése után az Elixxir-en keresztül a kifizetéseket átjuttatják az xx konszenzus protokollt futtató, független csomópontokhoz, amelyek megerősítik azokat és hozzáadják a blokklánchoz. Az xx fejlesztők megjegyezték azt, hogy a különbség a többi adatvédelemre fókuszáló megoldás és az Elixxir között az, hogy ők a metaadatokat is titkosítják. A metaadatok olyan adatokhoz köthetőek, mint például ki küldött üzenetet, ki kapta azt, honnan küldte és mikor.

A fejlesztők véleménye

Az email, a közösségi média és a mobil alkalmazások átalakították a kommunikációs és fizetési módokat. Ugyanakkor a mainstream technológiai vállalatok nem hajlandóak vagy nem képesek megvédeni a felhasználók adatait, ehelyett inkább a reklámokat választották, mint profitszerzési eszközt. A titkosított üzenetküldő alkalmazásokkal is gyűjtenek metaadatokat, amelyekkel a fogyasztói viselkedést nyomon lehet követni. A kormányok és különféle szervezetek ezeket az adatokat felhasználhatják a felhasználók manipulálására és végül veszélyeztethetik vele szabadságukat.”

A metaadatok összegyűjtése és elemzése során sok mindent meg lehet tudni valakiről. Az Xx hálózat célja az, hogy biztonságos, titkosított kommunikációt és fizetési módot kínáljon, ahol a metaadatok is titkosításra kerülnek. Michael Hayden, a Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NSA) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója 2014-ben azt mondta, hogy a metaadatok alapján ölünk meg embereket. Önmagában a metaadatok rendkívül részletes képet nyújthatnak az ember legmeghittebb dolgairól és érdeklődési köréről. Technológiai szempontból sokkal könnyebb óriási mennyiségű metaadatot keresni, mint milliónyi telefonhívást lehallgatni.”

A feltaláló David Chaum

Dr. David Lee Chaum elismert kriptográfus, aki az adatvédelmi technológiák területén igazi úttörőnek számít és a digitális pénz feltalálójaként óriási ismertségre tett szert. Dr. Chaum volt az első, aki a metaadatok védelmére szolgáló megoldást javasolt még 1979-ben. 1982-ben a Kaliforniai Egyetemen végzett, ahol disszertációjában a világon elsőként ő javasolt blokklánc protokollt erre a célra.

1995-ben Chaum cége, a Digicash létrehozta az első digitális valutát az e-cash segítségével. A neves cyberpunk egyszer azt nyilatkozta, hogy az internetes technológiák olyan dokumentációs társadalmat hoznak létre, amelyben a kormány információt gyűjt minden egyes személyről. Nyomon követi az embereket, azok jövedelmét és pénzköltését.

Ma Dr. Chaum az Elixxir, a Praxxis és az xx hálózat atyja. Chris Larsen, a Ripple Network társalapítója az xx értékesítésével kapcsolatban megjegyezte, hogy “David Chaum már közel negyven éve foglalkozik adatvédelemmel a digitális világban. Büszke vagyok arra, hogy a támogatója vagyok és azt várom, hogy megnyissa a felhasználóbarát blokklánc ajtaját, hogy emberek millió használhassák azt biztonságosan a mindennapi életben.”

Az xx tokent a hálózat működésének megsegítésére szolgál, de fizetésre is fel lehet használni a decentralizált alkalmazáshoz illetve az átutalási tranzakciókhoz.

2019 szeptemberében az Elixxir bejelentette az xx hálózat bevezetését illetve megkérte az okostelefon tulajdonosokat, hogy teszteljék a hálózat privát üzenetküldési szolgáltatásának képességeit. A független szolgáltatók által üzemeltetett csomópont csoport által fenntartott Xx hálózat maximális fogyasztói adatvédelmet biztosít. Az xx messenger emellett nemcsak a felhasználói végpontok közötti üzeneteket titkosítja, hanem az összes metaadat is.