OneCoin-hoz hasonló csalásra figyelmeztet az ománi jegybank

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A legolvasottabb ománi napilap is közzétette pár órával ezelőtt az Ománi Központi Bank (CBO) figyelmeztetését, amelyben a bank arra hívja fel ügyfelei és az állampolgárok figyelmét, hogy a kriptovaluták kereskedelme és használata komoly kockázattal jár. Ahogy a CBO közleményében fogalmazott, a “kriptovaluták használatát magas kockázat jellemzi az árfolyamok ingadozása és az elektronikus kalózkodással és csalásokkal való összemosódása miatt”. Az is gyorsan kiderült a közleményből, hogy a bank figyelmeztetésének az alapja az angol BBC egyik podcastja, ahol felhívták a figyelmet a dagcoinba való befektetés kockázataira.

Tették ezt azért, mert az elmúlt időszakban nagyon sok kereskedő és promóter váltott a dagcoinra a most már bizonyítottan piramisjátéknak elkönyvelt OneCoinról. És a dagcoin kockázataira már korábban is voltak figyelmeztetések, 2019-ben például a jordán központi bank is adott ki ilyen közleményt. És hogy miért aggódnak ennyire a szabályozók és a pénzügyi szervezetek a dagcoin esetleges kockázatai miatt? Mert a OneCoin tökéletesen megmutatta, mi történhet, ha egy újonnan megjelenő kriptovaluta mögött csalási szándék áll.

A két alapító
Forrás: wsj.com

A OneCoin-sztori röviden

Maga a OneCoin 2014-ben jött létre Bulgáriában és már a kezdetektől fogva az MLM-struktúrát (multi-level marketing) követte. Tette ezt azzal a csavarral, hogy itt nem volt se tagsági követelmény, se árult termék. A promóterek azzal igyekeztek pénzt keresni, hogy minél magasabbra tolták a OneCoin szekerét, amelyről egy időben azt is állították, hogy a következő Bitcoin lesz. Nagyon rövid időn belül sokak számára nyilvánvalóvá vált, hogy mi is zajlik. Egyértelműen látszott, hogy itt aztán nincs blokklánc, se hálózat, se semmi. Sőt, egyes sajtóorgánumok már 2015-ben jelezték, hogy ez semmi más, csak piramisjáték.

Mindezek ellenére az évek során egyre inkább nőtt a OneCoin népszerűsége, amelyet az Xcoinx kereskedelmi platformon adtak-vettek, persze csak limitáltan, ugyanis az egész hálózat mögött álló bolgár Ruja Ignatova biztosítani akarta, hogy mindig elég forrás marad a rendszerben. A bukás folyamata végül nagyjából akkor kezdődött el, amikor az ismert fejlesztőt, Bjorn Bjerckét megkörnyékezte a OneCoin egy állással, amelyben a feladata egy tényleges blokklánc fejlesztése lett volna. Innentől kezdve már csak követték egymást az események egészen addig, amíg 2017. októberében Ignatova el nem tűnt, a onecoin pedig elindult a süllyesztőbe sok milliárd dollár veszteséget hagyva maga mögött.

A konkluzió

Ignatovát a mai napig nem találják, testvére viszont nemrég bűnösnek vallotta magát pénzmosás és csalás vádjában és akár 90 évet is kaphat az Egyesült Államokban. Ennek tükrében kell tehát értelmezni a mai ománi bejelentést, amelyet nem meglepő módon egyébként a teljes kriptovaluta-sajtó is felkapott. Természetesen a hírnek nagyobb erőt adva minden írás kiemeli, hogy a dagcoint említi egyedül név szerint az ománi bank, úgyhogy zajlik a találgatás, hogy ez mit is jelenthet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.